«

»

Met de hand van God – Diego Maradona

Met de hand van godArgentinië won met aanvoerder Diego Maradona het WK in 1986 in Mexico. 30 jaar later blikt de Argentijn samen met interviewer Daniel Arcucci terug. Van de aanloop naar het toernooi tot de gewonnen WK-finale tegen Duitsland. Uiteraard worden ook twee van de meest besproken goals uit de geschiedenis van het voetbal besproken: de lange solo vanaf de middenlijn en de goal met de hand, beide in de kwartfinale tegen Engeland.

Vertrouwen

Maradona vertelt in ‘Met de hand van God’ het vertrouwen wat hij in de aanloop naar het toernooi had. Hij durfde uit te spreken dat Argentinië wereldkampioen ging worden in Mexico. ‘Iedereen dacht dat ik gek was toen ik zei dat we wereldkampioen zouden worden. Maar zo gek was ik niet, of wel? Want we werden kampioen. En wat ik hier wil vertellen is hoe we dat voor elkaar kregen’. Vanuit Dubai, waar hij momenteel aan de slag is als trainer, vertelt hij dit tot in het boek tot in de kleinste details.

Aanvoerder

Coach Bilardo wees Maradona aan als aanvoerder voor het WK 1986. Maradona is de vedette, en in het boek vertelt hij hoe hij tijdens bijeenkomsten het team motiveert. Hij bereidt zich perfect voor door 3 maanden van tevoren te starten met een tienstappenplan om topfit te zijn bij de start van het toernooi. Maar hij blikt ook met harde woorden terug: ‘Ik word er kotsmisselijk van steeds te moeten horen dat Bilardo de winnaar van het WK is. Bilardo m’n reet! De winnaars waren de spelers. Omdat we Bilardo niet hebben laten wegkomen met al zijn fratsen. Want Bilardo vindt dat spelers moeten lijden’.

Groepsfase

Argentinië begint het WK van 1986 tegen Zuid-Korea. De Koreanen deden er alles aan om Maradona af te stoppen: ‘er werden elf keiharde overtredingen tegen me begaan’ maar de Argentijnen wonnen met 3-1. Argentinië wordt uiteindelijk eerste in de groep na een gelijkspel tegen Italië en winst tegen Bulgarije.

2 memorabele goals

Na winst tegen het matige Uruguay speelt Argentinië de memorabele wedstrijd tegen Engeland. Maradona scoort hierin de 1-0 met de hand: ‘ik sprong als een kikker de lucht in, en dat verwachte Shilton niet. Toen ik neerkwam ging ik direct juichen. Ik had de bal goed geraakt, met de vuist, maar het leek op een kopbal.’ Dit ontging de grens- en scheidsrechter en de goal ging de boeken in als de-hand-van-God-goal. De 2-0 was een wonderschone solo vanaf de middellijn waarbij Maradona vijf spelers uitspeelde. Argentinië versloeg vervolgens België en Duitsland aan de hand van een fenomenale Maradona.

Boek bestellen?

Bestel Met de hand van God bij Bruna Met de hand van God € 19,99 Bestel direct!
Bestel Met de hand van God bij Bol.com Met de hand van God € 19,99 Bestel direct!

Video

De 2 goals van Maradona in beeld

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Met de hand van God – Diego Maradona, 9.0 out of 10 based on 1 rating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *