«

»

Messi – Door Guillem Balague

Biografie MessiBalvirtuoos Lionel Messi wordt beschouwd als één van de beste voetballers ooit. Hij is pas 26 jaar, maar heeft nu al bijna alle voetbalrecords verbroken en bovendien staan er vele prijzen in zijn prijzenkast. In de biografie Messi komt de lezer alles te weten over de beste, maar bescheiden, voetballer van FC Barcelona. Al eerder verschenen biografieën over Messi, maar met een ruim 600 gevulde biografie mag dit boek gezien worden als de meest complete schets van het leven van Messi.

Compleet beeld van Messi

Velen werkten in de biografie Messi mee om het complete beeld van Messi te vertellen: familie, vrienden, trainers en collega-voetballers, waaronder zijn vader Jorge Messi, oud-trainer Pep Guardiola en zijn teamgenoten Xavi en Iniesta. Het boek vangt aan met een voorwoord van Alejandro Saballa, momenteel bondscoach van Argentinië.

Vlucht naar Barcelona

De biografie Messi vertelt het verhaal van de opkomst van ‘Leo’ en zijn jeugd in het Argentijnse Rosaria. In februari 2000 werd er een video opgenomen van zijn voetbalkwaliteiten, dan nog voetballend in de jeugd van Newell’s Old boys. Pas ruim een half jaar later, nadat de video op het bureau van de bekende scout van Barcelona Minguella was beland, pakt Messi met zijn familie de vlucht naar Barcelona. Hoewel er getwijfeld werd in Barcelona, vooral vanwege zijn nog jonge leeftijd, was men zich ervan bewust dat andere clubs op de loer lagen ‘Leo’ te contracteren.

‘Eigenlijk zei hij bijna nooit wat’

Enkele testwedstrijden moeten uitwijzen of hij het niveau van Barcelona aan zou kunnen. In de kleedkamer valt hij op door zijn afwezigheid en zijn lengte. Cesc Fabregas: ‘Je kon hem nauwelijks verstaan. Eigenlijk zei hij bijna nooit wat. Hij was een pinda. We dachten: het wordt niets met die jongen..’. Maar in de testwedstrijden laat Messi zijn voeten spreken en hij mag in Barcelona blijven. De club betaalt zijn benodigde hormooninjecties, die hij nodig had om te groeien.

Successen

Op 16-jarige leeftijd is Messi de jongste debutant in de clubgeschiedenis van FC Barcelona. Frank Rijkaard is op dat moment coach van de Catalaanse club en Henk ten Cate de assistent. Toen ze Messi in het B-team hadden zien spelen wisten ze het: ‘hij wordt beter dan Ronaldinho’. Het boek vertelt het verhaal van de stormachtige ontwikkeling van Messi in zijn eerste jaren bij FC Barcelona. Met de club behaalt hij later grote successen door liefst 3 maal de Champions League te winnen en in de afgelopen 8 jaar 6 maal kampioen te worden.

De biografie Messi geeft een zeer uitgebreid beeld van de ontwikkeling van Messi van supertalent tot wereldster en de vele hoogtepunten uit zijn carrière. Veelvuldig wordt ook teruggeblikt op zijn jeugd in Argentinië. Uiteraard komen ook zijn ervaringen met het nationale elftal van Argentinië aan bod (Messi overwoog voorgoed uit het nationale elftal te stappen) en zijn relatie met Diego Maradona.

Boek bestellen?

Bestel Messi bij Bruna Messi € 20,- Bestel direct!
Bestel Messi bij Bol.com Messi € 20,- Bestel direct!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.9/10 (12 votes cast)
Messi - Door Guillem Balague, 6.9 out of 10 based on 12 ratings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *