«

»

Ondertussen – Wonderlijke WK-verhalen 1930-2014

WK boek OndertussenDe geschiedenis van de wereldkampioenschappen voetbal wordt in het boek Ondertussen belicht met 138 korte verhalen over bijzondere gebeurtenissen, vermakelijke voorvallen, opvallende spelers, spectaculaire wedstrijden en curieuze momenten. Veel bekende en onbekende wonderlijke verhalen rond de twintig eindrondes van 1930 – 2014, die samen een fraai overzicht geven van de hoogte- en dieptepunten.

Memorabele wedstrijden

WK-duels konden oersaai, maar ook bloedstollend spannend zijn. Zoals Brazilië – Polen (6-5) in 1938 of Oostenrijk – Zwitserland (7-5) in 1954 toen hoge scores nog gewoon waren. Daarom was de eerste 0-0 in 1958 heel bijzonder. Soms liep het compleet uit de hand. Berucht was de veldslag van Santiago tussen Chili en Italië. Beroemde wedstrijden worden beschreven in Het wonder van Bern, Das Wembley-Tor en De hand van God. Onvergetelijk was de verlenging tussen West-Duitsland en Italië in 1970.Van het laatste WK herinneren we ons Spanje – Nederland (1-5) en Brazilië – Duitsland (1-7) nog het best.

Scheidsrechters

Vanaf het eerste toernooi in 1930 drukten scheidsrechters hun stempel op het toernooi. In dit boek lezen we over de Belg John Langenus, die de eerste WK-finale mocht fluiten en dat daags tevoren per telegram vernam toen hij een bezoek bracht aan Argentinië. In 1934 stonden de arbiters zwaar onder invloed van Mussolini om Italië aan de titel te helpen. Ken Aston liet Chili – Italië volledig uit de hand lopen, maar bedacht later wel het systeem van gele en rode kaarten, toen hij voor een stoplicht stond. Leo Horn mocht de finale van 1962 niet fluiten, maar wel vlaggen en Lau van Ravens had niet door dat de Marokkaanse keeper niet uit de kleedkamer was gekomen. Uiteraard een verhaal over Jack Taylor die ons de wereldtitel ontnam en over de allerslechtste scheidsrechter aller tijden: Clive Thomas.

Opvallende spelers

Voetballers konden juist op een WK eeuwige roem vergaren. Dat lukte mannen als Andrade, Meazza, Leonidas, Sindelar, Fontaine, Garrincha, Pelé, Rossi, Ronaldo, Klose en Zidane. Al verspeelde de laatste zijn krediet weer door De kopstoot. In Ondertussen komen ze allemaal naar voren, net als Robben (Het spiertje van Robben) en Huntelaar (Van zero tot hero).

Vreemde gebeurtenissen

Een sjeik op het veld, gegoochel bij de lotingen, een rel rond Bobby Moore, een hond die de gestolen wereldbeker terugvindt, twee elftallen die achter een hond rennen, een speler die dood neervalt, een monsterscore van 31-0, een alternatief WK en een duel tussen de laagst genoteerde landen van de FIFA-ranglijst. Kortom een enorme verscheidenheid aan onderwerpen. Niet te vergeten de bizarre ideeën die de FIFA elk toernooi weer verzon.

WK 2014

Veertien verhalen over het laatste WK in Brazilië completeren het boek. De belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen komen langs. Over poldercatenaccio, de chaos bij de Afrikaanse landen, de Duiveluitdaging bij de Belgen, kalkspray, wedden op de beet van Suarez en alles wat er verder mis ging.

Willy Hermans (1957) beschrijft ook de perikelen rond Oranje en de Rode Duivels, zelfs de wereldkampioenen verschijnen ten tonele en het gaat ook nog over voetbal, want Ondertussen gebeurde er van alles.

Boek bestellen?

Bestel Ondertussen - Wonderlijke WK-verhalen 1930-2014 bij Bruna Ondertussen – Wonderlijke WK-verhalen 1930-2014 € 12,50 Bestel direct!
Bestel Ondertussen - Wonderlijke WK-verhalen 1930-2014 bij Bol.com Ondertussen – Wonderlijke WK-verhalen 1930-2014 € 12,50 Bestel direct!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.1/10 (7 votes cast)
Ondertussen - Wonderlijke WK-verhalen 1930-2014, 8.1 out of 10 based on 7 ratings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *