«

»

Neymar – Door Ivan Moré & Mauro Beting

Biografie Neymar In de geautoriseerde biografie NeymarDe atleet, de superster en de mythe vertelt het Braziliaanse supertalent zijn verhaal. Nu al, op 22-jarige leeftijd wordt hij gezien als de nieuwe Pelé en de verwachtingen voor het WK 2014 in eigen land zijn hoog. Dit is het toernooi waarop hij zal moeten schitteren, zoals hij eerder bij Santos deed. Afgelopen jaar verhuisde hij van de club uit Zuid-Amerika naar FC Barcelona. In de biografie Neymar vertelt hij hoe hij de echte stap naar de top heeft gemaakt.

Neymar jr. & sr.

Het boek laat zien hoe Neymar de weg naar het succes heeft weten te vinden. In de biografie wordt duidelijk dat zijn vader (Neymar sr.) hem daarin perfect geholpen heeft. Om en om vertellen ze in de hoofdstukken hoe zij de opkomst van het succes hebben beleefd. Neymar sr. was zelf profvoetballer en wist dat een goede begeleiding cruciaal was om door te breken in het betaalde voetbal. Neymar beseft dit ook: ‘Meer dan een manager, vertegenwoordiger of een adviseur is mijn vader mijn leven. Ik ben hem niet alleen mijn geboorte verschuldigd, maar ook al mijn successen’.

Ongeluk

Neymar sr. vertelt in de beginfase van het boek dat het niet veel had gescheeld of een ongeluk was Juninho (het bijnaampje van Neymar) fataal geworden. Toen, als Neymar nog maar vier maanden oud is, rijdt de familie met Neymar op de achterbank op weg naar familie. Een frontale botsing zorgt voor een flink klap, waardoor Neymar sr. met een pijnlijke heup vier maanden thuis zal moeten liggen, maar waar is Juninho? Het blijkt dat hij, weliswaar onder het bloed, lichtgewond onder de achterbank is geschoven.

Voetbalcarrière

Buiten dat zijn karakter regelmatig wordt beschreven staat zijn voetbalcarrière in de biografie Neymar centraal. Al van jongs af aan was hij bezig met de bal. Zo vertelt hij in het boek hoe hij het huisje van zijn vader omtoverde tot een waar speelveld. In de jeugd werd hij al snel opgemerkt en gecontracteerd door Santos FC. Bij de Braziliaanse club zal Neymar al op jonge leeftijd vele successen kennen. Hoewel hij al op dertienjarige leeftijd door Real Madrid een contract aangeboden kreeg, bleef hij bij Santos FC. Het was voor de nog jonge Neymar te vroeg voor een stap naar het buitenland. Hij kampte met heimwee tijdens de oefenstage.

Reizende ster

In 2009 debuteert Neymar bij Santos FC. In 2010 bracht Chelsea een groot bod uit op Neymar, maar ook dan besluit hij te blijven. Mede omdat hij op dat moment samen met zijn vader ‘project Neymar’ was begonnen. Een project waarmee zijn vader het verblijf van Neymar wilde financieren en waarmee ook familie en enkele projecten buiten het voetbal gesteund konden worden. Met Santos FC wordt hij drie keer kampioen van Brazilië en wint hij de Copa Libertadores, een prijs die het team na de glorieuze tijd van Pelé niet meer had gewonnen. Daarnaast ontvangt hij diverse onderscheidingen en maakt hij ook zijn debuut voor het Braziliaanse elftal waarmee hij in 2013 de FIFA Confederations Cup zal winnen. 2013 was dan ook het jaar voor een vertrek: naar FC Barcelona.

Grote toekomst

De pas 22-jarige Braziliaanse ster heeft nog een grote toekomst voor zich en de komende jaren zullen uitwijzen hoe groot Neymar zal worden. De biografie Neymar vertelt met name het verhaal van zijn prestaties binnen het veld. In de beknopte biografie blijven jammer genoeg verhalen over zijn leven buiten het veld beperkt. Ook komen alleen Neymar zelf en zijn vader al bod. Desalniettemin is het een interessant kijkje in de razendsnelle ontwikkeling van de man waar komende zomer, tijdens het WK Voetbal 2014 alle ogen op gericht zullen zijn: Neymar da Silva Santios Junior.

Boek bestellen?

Bestel Neymar bij Bruna Neymar € 17,50 Bestel direct!
Bestel Neymar bij Bol.com Neymar € 17,50 Bestel direct!

Video

Het doelpunt van het jaar gemaakt door Neymar in 2011 in de wedstrijd tegen Flamengo.

Neymar - Door Ivan Moré & Mauro Beting, 6.3 out of 10 based on 15 ratings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *