«

»

Feyenoord, de eerste van de eeuw

Feyenoord, de eerste van de eeuwFeyenoord was altijd de eerste van Nederland met winnen. De Rotterdamse club won als eerste de Europa Cup 1, als eerste de Wereldbeker voor clubs en als eerste de UEFA Cup. Deze eeuw werd het echter nog geen kampioen van Nederland. Tot 2017. Schrijvers Willem Vissers en Bart Vlietstra volgden en spraken tijdens het kampioensjaar de belangrijkste spelers. Daarnaast komen in het boek Feyenoord, de eerste van de eeuw tal van prominenten en supporters aan het woord over het kampioensjaar en het unieke Feyenoordgevoel.

De kampioensdag

Na een voorwoord van Ronald Koeman blikken Vissers en Vlietstra met spelers en supporters terug op de kampioensdag: 14 mei 2017. Na de ruime nederlaag in Excelsior kwam het aan op de allerlaatste wedstrijd van het seizoen: thuis tegen Heracles. Het was de dag van Dirk, met 3 goals. 18 jaar moest het trouwe legioen wachten op een nieuw kampioenschap. De ontlading is enorm. ‘Kale mannen met armen als scheepstouwen kussen elkaar voor de perstribune, oude mannen huilen, meisjes gillen.’ Diverse spelers komen die middag aan het woord. Onder meer El Ahmadi prijst Kuijt: ‘Hij heeft ons kampioen gemaakt. Alleen al met zijn speech vooraf.’

De droom van Kuijt

Op 2 juli 2015 keert Dirk Kuijt terug bij Feyenoord, hij is dan al bijna 35 jaar maar hij oogt ijzersterk. De droom van Kuijt is kampioen worden met Feyenoord. En die droom is uitgekomen. De spelers die in het boek aan het woord komen zijn het erover eens: Kuijt bracht winnaarsmentaliteit in het team.

Hij moest soms genoegen nemen met een plek op de bank en dat was niet makkelijk. Ik ben teruggekomen voor een groter doel. Daarvoor zet ik alles opzij, ook mijn trots.’ Ook vanaf de bank had hij grote invloed op zijn ploeg.

Het Feyenoordgevoel

Feyenoord, de eerste van de eeuw bevat naast interviews met spelers veel gesprekken met supporters. Zij vertellen over hoe ze het kampioensjaar hebben beleefd en over het ultieme Feyenoordgevoel. Supporter Ad: ‘Niemand is belangrijker dan mijn club. Mijn liefde voor Feyenoord is groter dan die voor mijn vriendin. Dat weet ze ook, hoor. Ze komt uit 020. Dan wordt het sowieso al moeilijk’.  Naast supporters komen ook veel prominenten aan het woord: onder meer Wouter Bos, Rinus Israël, Pierre van Hooijdonk, Leo Beenhakker en vele anderen. Het boek is daarmee een mooie herinnering voor de echte Feyenoordsupporter aan dit unieke succesvolle jaar.

Boek bestellen?

Bestel Feyenoord, de eerste van de eeuw bij Bruna Feyenoord, de eerste van de eeuw € 15 Bestel direct!
Bestel Feyenoord, de eerste van de eeuw bij Bol.com Feyenoord, de eerste van de eeuw € 15 Bestel direct!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *