«

»

Roy Keane – De tweede helft

Boek Roy Keane - De tweede helftRoy Keane was jaren aanvoerder van Manchester United. Als bikkelharde middenvelder groeide de Ier uit tot een icoon bij de club. Maar zowel binnen als buiten het veld zorgde Roy Keane vaak voor ophef. In zijn biografie, De tweede helft, vertelt hij onder meer over zijn carrière als topvoetballer, de beruchte tackle op Håland, de breuk met Manchester United en de periode na zijn voetbalcarrière als trainer én voetbalcommentator. Keane haalt in zijn boek uit naar enkele kopstukken uit de voetballerij, wat hem in Engeland kritiek opleverde van onder andere Bryan Robson. Keane schreef het boek met Roddy Doyle.

Tackle op Håland

Het boek opent met de beruchte tackle van Roy Keane op Alf-Inge Håland. ‘Ik wilde hem pijn doen, me over hem heen buigen en zeggen: ‘Pak aan, lul. Daar heb ik geen spijt van. Maar ik wilde hem niet blesseren.’ In eerste instantie werd Keane beboet met £5000 en 3 wedstrijden, maar nadat hij in zijn biografie van 2002 bekende wraak te hebben genomen voor de kritiek van Håland ontving hij een nieuwe aanklacht van de FA. Hij werd beboet voor nog eens £150.000 en 5 wedstrijden. Håland moest 2 jaar later zijn carrière vanwege een slepende knieblessure beëindigen, maar het blijft omstreden of de tackle van Keane hier verantwoordelijk voor is geweest.

Breuk met Manchester United

Roy Keane stapte na 3 seizoenen bij Nottingham Forrest in 1993 over naar Manchester United. Hier groeide hij uit tot een clubicoon en was hij onder Alex Ferguson jaren aanvoerder van The Red Devils. In De tweede helft vertelt Keane over zijn succesvolle jaren bij de club, maar ook openhartig over de breuk in 2005. De breuk was een gevolg van meerdere relletjes.

Het begon met een woordenwisseling assistent-coach Carlos Queiroz. ‘Carlos wierp dat hesje gewoon naar me. Ik werd pisnijdig, en terecht.’ Wanneer Keane geblesseerd raakt in een wedstrijd met Liverpool wordt hij gevraagd een wedstrijd van Manchester United te verslaan voor MUTV. Hierin bekritiseerd hij de presentaties van zijn medespelers fel. Over Rio Ferdinand zegt hij: ‘alleen omdat je £120.000 per week verdiend en 20 minuten goed hebt gespeeld tegen Tottenham, denk je dat je een superster bent.’ In het boek beschrijft Keane vervolgens de discussie die ontstaat in het team. Trainer Alex Ferguson is woest: ‘het is een schande, deze teringbeelden!’ Ook van der Sar roert zich. Een vertrek bij de club is vervolgens onvermijdelijk.

Trainerscarrière

Na een jaar bij Celtic beëindigd de Ier in 2006 zijn carrière als profvoetballer. Keane vertelt in het boek over zijn twijfels na zijn voetbalcarrière. Hij krijgt uiteindelijk de kans om als trainer aan de slag te gaan bij Sunderland, waarmee hij promoveert naar de Premier League. In De tweede helft vertelt Keane uitgebreid over de hoogte- en dieptepunten als trainer en daarnaast over zijn baan als analist voor de televisie. Op dit moment is hij assistent-trainer bij het Ierse Nationale elftal.

De tweede helft, eerder gepubliceerd in Engeland onder de naam The second half, is een boeiende biografie van de markante voetballer Roy Keane. Keane haalt regelmatig hard uit naar oud-collega voetballers maar is ook bijzonder zelfkritisch.

Boek bestellen?

Bestel Roy Keane - De tweede helft bij Bruna Roy Keane – De tweede helft € 14,99 Bestel direct!
Bestel Roy Keane - De tweede helft bij Bol.com Roy Keane – De tweede helft € 14,99 Bestel direct!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
Roy Keane – De tweede helft, 7.8 out of 10 based on 4 ratings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *