«

»

De Wolf, John – Met Jeroen Siebelink

Biografie De Wolf, JohnKeihard in het veld, maar buiten het veld een bescheiden en gevoelige man: John de Wolf. In zijn geautoriseerde biografie De Wolf, John vertelt hij in chronologische volgorde over de ontwikkeling van een jongen(tje) tot profvoetballer en van profvoetballer tot trainer én vader. De Wolf is in zijn biografie verder bijzonder openhartig over de zwarte bladzijde, het beruchte pokerincident, in zijn mooie voetbalcarrière. De lezer van het boek leert de echte John de Wolf kennen.

Familie

Niet alleen De Wolf zelf komt aan bod, ook anderen, zoals zijn ex-vrouw Ingrid, zijn maatje Henk van Stee, Willem van Hanegem en zijn moeder: Mar. Het boek begint vanuit Mar. Ze vertelt over haar zwangerschap en haar man Hans, de vader van John. Hij werd in de jeugd van John veelvuldig opgenomen in het ziekenhuis: ‘Om de paar jaar kreeg-ie een aanval’, psychische problemen. Al op 58-jarige leeftijd, in 1999 overlijdt Hans. John aanbidt hem nog steeds en heeft een tatoeage met de sterfdatum van zijn vader. ‘Indrukwekkend iemand, sterk lief en nooit boos’, aldus John.

Jeugd

Zijn moeder noemde hem ‘een zorgenkindje’ in zijn jeugd. Tand door zijn lip, bebloed hoofd, zeventien hechtingen in zijn billen: hij had zó vaak ongelukken. In De Wolf, John beschrijft John hoe hij via de jeugdelftallen van Schiedamse Boys al snel bij Sparta belandde, maar ook regelmatig langs de kant stond. 16 hechtingen in zijn been, spijker in zijn hak, scherven in zijn hand. Maar zijn onverzettelijkheid zou hem later tot een sterke en bikkelharde verdediger maken, hoewel ook zijn voetbalcarrière gekenmerkt werd door vele blessures.

Cultheld

Na een aantal jaar bij Groningen werd John de Wolf door Hans Kraay senior naar Feyenoord gehaald. Na een stroeve start met een knieblessure groeit hij bij de club uit tot een cultheld. Keihard en niet vies van intimidatie groeit hij uit tot een populaire en opvallende speler. Met Feyenoord beleeft hij het hoogtepunt in zijn loopbaan: kampioen van Nederland in 1993. Daarnaast wint hij drie keer de KNVB beker. In De Wolf, John spreekt De Wolf uitgebreid over zijn periode bij Feyenoord en de interlands die hij speelde voor Nederland. Na zijn bewogen periode bij Feyenoord gaat hij nog voor een buitenlands avontuur, bij Wolverhampton.

Pokerincident

Uiteraard komt ook het veelbesproken pokerincident aan bod in De Wolf, John. Aan de kaarttafel zitten vijf internationals, vier Amsterdammers en één Rotterdammer, John. Tijdens het spelletje poker speelt De Wolf tot twee keer toe vals: hij schudt zichzelf goede kaarten. Waarom? ‘Overmoed? De kick van het Risico? Ik hoor bij het grote Oranje. Ik had dat niet verwacht. Mooier bestaat niet, ik ben nu top of the bill – en dat wil ik weten ook’. Frank en Ronald de Boer zien het echter gebeuren en confronteren John ermee. Het valsspelen gaat vooral ten koste van Robbie Witsche en zijn goede vriendschap met Robbie heeft hij tot zijn spijt daarmee vergooid.

Trainer, vader en amusementsprogramma’s

In het laatste gedeelte van het boek wordt de soms moeilijke periode van De Wolf na het voetbal uitgelicht. Als trainer beperkt hij zich tot het amateurvoetbal, hij verschijnt in verschillende uiteenlopende amusementsprogramma’s en hij stapt in financiële avonturen die verkeerd uitpakken. ‘Het blijft lastig hem te behoeden voor een misstap. Hij heeft zo’n sterke wil. En hij is goedgelovig, hij gaat overal op in’. Aldus Inge, zijn nieuwe liefde. Ook zijn kinderen komen aan bod over hun vader. Desley: ‘hij zorgt echt voor zijn vrouw en kinderen, hij geeft ons dingen mee. Het kenmerkt het karakter van De Wolf: een wolf in schaapskleren, maar dan andersom.

Boek bestellen?

Bestel De Wolf, John bij Bol.com De Wolf, John € 15,- Bestel direct!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.9/10 (10 votes cast)
De Wolf, John – Met Jeroen Siebelink, 6.9 out of 10 based on 10 ratings

1 comment

 1. Lies van Ardenne

  Dag John hoe is het met je? Met mij prima!
  Complimenten John hoe je zo bezig bent met werkloze aan het werk helpen.
  En daar tegen sporten is een hele goed alternatief daar wordt je sterk van.

  John ik heb je boek gekocht en ik ben best benieuwd.

  John ik sport ook veel hardlopen 9 april heb ik voor de 7 keer Marathon gelopen in mijn stad.
  Ik ben wel verhuisd naar Brabant en ik woon daar alweer 12 jaar.

  Grappig is dat ik de enige bent die sport.

  Volgende doel is 1 oktober hardlopen in Breda.

  Ik heb een persoonlijke trainer die binnen kort op verschillende niveaus gaat trainen.

  John ik werk in de zorg, ik ben sociaal Pedagogisch Verzorgende IG

  John ik vind het jammer dat ik geen contact meer heb, Ik heb jouw Carrière gevolgd. Toppie!!

  John ik wens jou heel veel geluk en een geweldige carrière toe.

  John ik heb een lieve vriend echt een Brabander, ik ben gelukkig en trots wat ik heb bereikt.

  Ik wil niet slijmen ik ben super trots op jou!!

  Ik heb mijn verleden achter mij gelaten ook mijn familie Leuk we zijn allebei 51 jaar zo je ziet er heel goed uit.

  John wil je Tante Marga en de rest van de familie de groeten doen, voel je niet verplicht om te reageren als je dat niet wilt beloofd!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *