«

»

Fernando Ricksen, Vechtlust – Door Vincent de Vries

Fernando Ricksen boek VechtlustHet boek Vechtlust is een biografie over het bizarre leven van Fernando Ricksen. In Vechtlust vertelt Fernando Ricksen in alle openheid onder andere over zijn moeilijke periode in het knotsgekke Schotland en het corrupte Rusland. Zijn heftige levensstijl met drank- en drugsgebruik werden bijna zijn ondergang, maar hij vertelt hoe hij zich als een echte vechter terugknokte. Het boek staat bol van de opmerkelijke verhalen en geeft een kijkje in het leven van een man die vocht tegen de verslavingen.

Talent van Fortuna Sittard

In de jeugd werd al snel duidelijk dat Fernando Ricksen een groot talent was. Via de jeugdelftallen van EHC, RKONS en Roda JC komt hij terecht bij Fortuna Sittard. Hier maakt hij op 2 oktober 1993 zijn debuut in de eerste divisie, een half jaar nadat zijn maatje Mark van Bommel debuteerde. Aanvankelijk speelt hij nog weinig, maar onder Pim Verbeek wordt hij een vaste waard. In 1995 wordt de jonge ploeg kampioen en promoveert het naar de eredivisie.

In de eredivisie groeit hij uit tot een bovengemiddelde speler en in 1997 levert hem dat een eerste plaats in het Rookie of the year-klassement op, een competitie voor jonge talenten. In 1997 vertrekt hij naar AZ, waar hij even later volgens zijn ouders en zijn broertje begon te ontsporen: hij ging vaak de stad in, maar daar bleef het op dat moment bij. Zijn spel leidde er ook niet onder, wat hem een transfer naar Glasgow Rangers oplevert. De Rangers betalen bijna 15 miljoen gulden voor de verdediger.

Celtic, wat is dat?

Bij zijn presentatie krijgt hij de vraag wat hij van Celtic vindt. Fernando Ricksen antwoord lollig: ‘Celtic, wat is dat?’ Dit maakt hem het mikpunt van miljoenen boze Celtic-supporters waardoor hij veelvuldig wordt lastig gevallen op straat en zelfs een kogel per brief krijgt. In zijn beginfase heeft hij het moeilijk, maar hij groeit langzaam uit tot een gewaardeerde spijkerharde verdediger/middenvelder en in 2005 wordt hij gekozen tot beste voetballer van de Schotse Premier League. Hoewel het voetballend goed gaat raakt hij betrokken bij diverse incidenten buiten het veld, die ruim worden uitgemeten in het boek: ruzie met zijn buurman, een vechtpartij met een Celtic-supporter, met te veel drank op rijden en meer. Ook vertelt hij in het boek hoe hij vele vrouwen verslind, met als ‘jackpot’ Katie Price, een topmodel in de UK.

Sporting Chance Clinic

Na succesvolle jaren bij Glasgow Rangers misdroeg Fernando Ricksen zich in 2006 dusdanig dat hij uit de selectie werd gezet en naar een kliniek werd gestuurd: Sporting Chance Clinic. Niet alleen vanwege zijn drankprobleem, maar vooral vanwege zijn gedrag en problemen die hij veroorzaakte. Glasgow Rangers verhuurt hem aan Zenit Sint-Petersburg, waar hij wordt herenigd met Dick Advocaat.

Bergafwaarts

Bij Zenit krijgt hij een injectie die hem van de alcohol af moet houden: na één slok alcohol zou hij doodziek worden. Dit werkte aanvankelijk, totdat na een jaar de prik uitgewerkt was. Na een blessure in 2007 gaat het alleen nog maar bergafwaarts met Fernando Ricksen. Hij greep om verschillende redenen weer naar de fles en daar bleef het niet bij; hij komt in aanraking met cocaïne en de verleidingen van vrouwen kan hij ook niet weerstaan. Op een moment woont hij zelfs samen met vier paaldanseressen. Na het vertrek van Dick Advocaat bij Zenit is er ook voor Ricksen geen plek meer, zijn contract wordt ontbonden.

Veronika

Zijn Russische vriendin Veronika zorgt ervoor dat Ricksen daarna weer meer grip op zijn leven krijgt. ‘Ik leek wel getemd’. Hij vestigt zich met haar in Nederland, later in België en bovendien keert hij voor een periode van 2 jaar terug bij Fortuna Sittard waar hij in november 2012 zijn laatste wedstrijd speelde in het betaalde voetbal. Zijn leven belandt in een nieuwe fase en hij krijgt een dochtertje met Veronika, Isabella Kristina.

In het laatste hoofdstuk van zijn biografie Vechtlust blikt Ricksen nog eens terug op zijn leven, met de vraag of hij spijt heeft. ‘Ik vind het lastig daar een antwoord op te geven. Het enige waar ik spijt van heb, is dat ik mijn laatste maanden in Rusland drugs heb gebruikt. Dat had ik nooit mogen doen.’ Dit leverde hem een jaar schorsing op, na een dopingcontrole in 2009. Na de schorsing gaat het vanaf 2010 met hulp van specialisten én Veronika langzaam beter met hem.

ALS

Op 30 oktober zat Fernando Ricksen bij De Wereld Draait Door om zijn boek Vechtlust te promoten. Wanneer Matthijs van Nieuwkerk opmerkt dat hij langzaam praat, maakt Ricksen emotioneel wereldkundig dat hij de spierziekte ALS heeft. Een progressieve ziekte waar hij uiteindelijk aan zal overlijden. Dit wetende maakt het extra wrang om te lezen dat hij zich als een echte strijder heeft teruggeknokt vanuit zijn moeilijke periodes in Schotland en Rusland.

Boek bestellen?

Bestel Fernando Ricksen, Vechtlust bij Bruna Fernando Ricksen, Vechtlust € 14,95 Bestel direct!
Bestel Fernando Ricksen, Vechtlust bij Bol.com Fernando Ricksen, Vechtlust € 14,95 Bestel direct!

Interview DWDD

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (28 votes cast)
Fernando Ricksen, Vechtlust – Door Vincent de Vries, 7.3 out of 10 based on 28 ratings

1 comment

  1. Danny

    Top boekje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *