«

»

Andy van der Meijde / Geen genade – Door Thijs Slegers

Andy van der Meijde - Geen genadeWaar veel voetbalboeken gaan over de prestaties van een bekende voetballer, vertelt Andy van der Meijde een geheel ander verhaal in Geen genade. Het boek is daarmee uniek tussen alle andere voetbalboeken. De bekendheid van een profvoetballer gaat gepaard met extreem veel aandacht en geld, en niet elke profvoetballer kan hier even goed mee omgaan. In Geen genade is Andy van der Meijde hier bijzonder openhartig over. Ondanks een moeilijke jeugd schopte hij het tot profvoetballer in de top van Europa. Daar raakte hij de weg kwijt en hij vertelt hierover in zijn biografie, geschreven door Thijs Slegers.

Opgegroeid in Malburgen-west

Andy van der Meijde groeide op in de volkswijk Malburgen-West in Arnhem. Daar was hij onderdeel van een arm gezin. Zijn vader was gokverslaafd, dronk veel te veel en werd regelmatig door de politie gezocht. Hij was altijd buiten op het plein te vinden, waar hij voetbalde en uitgroeide tot een straatschoffie. Tot zijn vijftiende speelde hij bij de amateurclub Vitesse 1892 en maakte toen de overstap naar Ajax, waar hij op 15 augustus 1999 debuteerde. Bij gebrek aan geld moest hij noodgedwongen zwart reizen tussen Arnhem en Amsterdam.

Andy van der Meijde en zijn profcarrière

Aan de hand van medespeler Mido komt van der Meijde in aanraking met een andere kant van het leven van een profvoetballer. Hij kan de verleidingen niet weerstaan en bedriegt zijn Diana voor het eerst met het buurmeisje van Mido. Dit is het begin van een langdurig dubbelleven. Een aantal jaren later, inmiddels international, verlaat de rechtsbuiten de hoofdstad voor Internazionale. In de jaren die volgen gaat het van kwaad tot erger. Opeens barst hij van het geld maar gaat alles mis. Hij verdiende miljoenen, maar gaf het ook net zo makkelijk weer uit. Ook met zijn voetbalcarrière gaat het inmiddels minder. Hij slaagt niet in Italië en vertrekt naar Everton, maar raakt ook hier niet op het goede spoor. In zijn vier jaar bij Everton speelt hij slechts 20 wedstrijden. In Geen genade vertelt van der Meijde vooral over deze periodes in Milan en Liverpool een aantal bijzondere en bizarre verhalen.

Seks, drank en drugs

Het boek staat vol verhalen over seks. In het nachtleven van Liverpool wordt hij in een stripclub verliefd op danseres Lisa, wat uiteindelijk tot een breuk lijdt met zijn gezin. Hij verliest zich in de drank en raakt uiteindelijk ook verslaafd aan de coke. Om toch maar te kunnen slapen ’s nachts stal hij 2 jaar lang slaappillen van de dokter van Everton. Zijn veelbelovende carrière gaat hier in rook op en hij komt dan ook tot de conclusie: ‘Ik heb mijn loopbaan bijna letterlijk verneukt’. Daarnaast heeft hij in Geen genade ook een duidelijke mening over anderen uit de voetbalwereld, zoals Danny Blind, Ibrahim Affelay en vele anderen.

En nu

Van der Meijde bereikte nooit meer het hoogste niveau. Afgelopen zomer heeft hij het profvoetbal vaarwel gezegd, na een periode bij topklasser WKE. Hij wil met het boek afscheid nemen van een periode waarin hij veel fouten heeft gemaakt.

Het boek is met zijn vele mooie anekdotes vermakelijk, vooral omdat van der Meijde hierin álles vertelt. Daarnaast bevat het veel illustraties en is het een unieke biografie van een profvoetballer die zijn carrière ruïneerde door seks, drank en drugs.

Over de auteur

Thijs Slegers is sportverslaggever en clubwatcher van PSV voor het programma Voetbal International.

Boek Andy van der Meijde – Geen genade bestellen?

Bestel Andy van der Meijde / Geen genade bij Bruna Andy van der Meijde / Geen genade € 12,50 Bestel direct!
Bestel Geen genade van Thijs Slegers bij Bol.com Andy van der Meijde / Geen genade € 12,50 Bestel direct!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.6/10 (42 votes cast)
Andy van der Meijde / Geen genade – Door Thijs Slegers, 7.6 out of 10 based on 42 ratings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *