«

»

Helder – Door Bert Nederlof

Biografie Glenn HelderGlenn Helder schopte het in zijn carrière tot Arsenal en het Nederlands elftal. Buiten het veld ging het dramatisch mis. Dankzij zijn gokverslaving en zijn vrijgevige karakter komt hij zwaar in de financiële problemen. Nadat zijn relatie met zijn ex-vriendin beëindigd wordt belandde hij in de meest zwarte periode uit zijn leven. Vol woede belandt hij in de bak voor bedreiging, mishandeling en verboden vuurwapenbezit. De ondertitel van het boek Helder luidt dan ook: van Arsenal naar Bajes. Een intrigerende biografie van de talentvolle linksbuiten van weleer.

‘Mijn eigen fucking schuld’

Na eerder verschenen biografieën van ‘bad boys’ Andy van der Meijde en Fernando Ricksen vertelt Bert Nederlof samen met Glenn Helder het verhaal van een andere voetballer die op het verkeerde pad is beland. Wie zijn schuld dat is? ‘Uiteraard mijn eigen fucking schuld’, Aldus Glenn Helder in het voorwoord. ‘Ik praat in deze biografie over alles: geld, zelfmoord, tot en met het punt dat ik doordraai en letterlijk verander in een moordwapen’.

Loopbaan Glenn Helder

In de biografie Glenn Helder wordt de ontwikkeling van de voetbalcarrière van Helder besproken. Via de jeugd van Leidse amateurelftallen belandde hij in de jeugdopleiding van Ajax. Na drie jaar moet hij noodgedwongen stoppen: het werd te zwaar en duur voor zijn vader, die zijn zoon 4 keer per week moest wegbrengen. Na een periode bij de amateurclub LV Roodenburg maakt hij in 1989 zijn debuut voor Sparta. Dan al krijgt hij te maken met de eerste financiële problemen. ‘Op weg naar de training van Sparta gokte ik vaak in een gokhal in Zoetermeer. Daardoor kwam ik soms te laat op de training’.

Ondertussen staan de clubs voor hem in de rij en het wordt Vitesse, waar hij uitgroeit tot één van de populairste spelers van dat moment. Met zijn kenmerkende passeerbeweging laat hij de rechtsback van de tegenstander veelvuldig zijn rug zien. Het levert hem zelfs een transfer op naar Arsenal. De transfersom is 5,4 miljoen gulden en Glenn Helder wordt de bestbetaalde speler van Arsenal. Na twee goede seizoenen bij Arsenal gaat het bergafwaarts. Uiteindelijk zal hij nog spelen voor Benfica, NAC, het Chinese Dalian Wanda, MTK Boedapest en diverse Nederlandse clubs.

Gokproblemen

Een rode draad in het boek Helder, vormen zijn gokproblemen en de financiële problemen als gevolg daarvan. De bedragen die Glenn verspeelt worden steeds groter. Hij leert het spelletje Roulette kennen en wint in eerste instantie veel geld. Daardoor besluit hij met nog veel grotere bedragen naar het casino te gaan. In die periode leent hij regelmatig tienduizenden guldens. Leent hij zestigduizend gulden, dan betaalt hij een maand later negentigduizend terug. Het kenmerkt zijn roekeloze vrijgevigheid die hem zware financiële problemen bezorgen.

Zelfmoordpoging

In 1998 zit hij zo diep in de shit dat hij zichzelf van het leven wil beroven. In het boek vertelt hij hoe hij veel te veel zware slaappillen slikt. Wanneer zijn leven steeds somberder dreigt te worden wordt zijn zoon Jilani geboren. ‘Financieel was mijn leven op dat moment een grotere teringzooi dan ooit, maar door de komst van die kleine kon ik dat even opzij zetten’. Zijn opvallende BMW uit de 8-serie heeft hij inmiddels ingeruild voor een stokoude Polo.

Van Arsenal naar de Bajes

Zijn schulden zal nooit af zal kunnen lossen, maar in het voorjaar van 2006 breekt er een nog zwartere periode aan in zijn leven. Glenn Helder beschrijft in zijn biografie openhartig en emotioneel over enkele dramatische gebeurtenissen die het slechtste deel van zijn karakter hebben boven doen laten komen. Zijn vriendin vertelt hem dat zij is vreemdgegaan, nota bene met een bekende: Guido. Er ontstaat een enorme woede bij Helder, met name omdat hij op deze manier zijn zoontje Jilano niet meer kan zien. Het boek gaat uitgebreid in op enkele gebeurtenissen die volgen: zijn eerste arrestatie, verboden wapenbezit, vlucht voor de politie en bedreigingen aan het adres van Guido en zijn ex-vriendin. Hierdoor belandt hij 7 maanden in de bajes De Zwaag.

Vrij

Ook nadat hij in 2008 vrijgelaten wordt is zijn woede nog niet verdwenen. ‘Nog steeds nam ik me voor dat een aantal mensen die ik schuldig achtte voor de shit waarin ik zat heel veel spijt zouden krijgen. Eentje zou er zeker doodgaan door mij. Dat was sowieso Guido’. Een verzoening met zijn ex-vriendin voorkomt onheil en zorgt ervoor dat hij het ook bijlegt met Guido. Vanaf dat moment gaat zijn leven weer de goede kant op. Hij treedt regelmatig op als drummer en geeft lezingen.

De biografie Glenn Helder is een vermakelijk boek dat snel wegleest. Ongetwijfeld zullen er critici zijn, maar ook ongetwijfeld zal dit boek na de biografieën van Andy van der Meijde en Fernando Ricksen een bestseller worden.

Boek bestellen?

Bestel Helder bij Bruna Helder € 13,99 Bestel direct!
Bestel Helder bij Bol.com Helder € 13,99 Bestel direct!

Video

In RTL late night vertelt Glenn Helder over zijn biografie Helder.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.3/10 (29 votes cast)
Helder – Door Bert Nederlof, 6.3 out of 10 based on 29 ratings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *