«

»

Balotelli, de biografie – Door Frank Worrall

Biografie BalotelliBad boy Mario Balotelli is pas 23 jaar oud, maar nu al een biografie waardig. ‘Super Mario’ weet altijd en overal de aandacht op zich te vestigen. Met goals, maar vooral met zijn extreme gedrag. Ruzie met medespelers en trainers, opstootjes, rode kaarten en dommigheden buiten het veld zorgen ervoor dat hij niet alles uit zijn voetbalcarrière lijkt te halen. In de biografie Balotelli beschrijft Frank Worrall het verhaal achter de excentrieke aanvaller.

Opgegroeid in een pleeggezin

De jeugdjaren van Balotelli waren niet gemakkelijk en hebben een factor gevormd in de mentale weerbaarheid die hem later in zijn voetbalcarrière regelmatig parten zou spelen. Als zoon van arme Ghanese immigranten werd hij geboren in Palermo. Kort na zijn geboorte werd een levensbedreigende ziekte aan zijn darmen vastgesteld, waardoor hij moest vechten voor zijn leven. Na enkele ingrijpende operaties was zijn gezondheid sterk verbeterd.

De sociale dienst suggereerde dat het wellicht beter zal zijn als Balotelli in zou trekken bij een pleeggezin. Zijn Ghanese ouders stemden daarmee in en Mario vertrok, in 1993, naar een pleeggezin. In de biografie Balotelli beschrijft Worrall vervolgens de moeilijke relatie tussen Balotelli en zijn biologische ouders. Balotelli zegt hierover: ‘Als ik nooit de voetballer Mario Balotelli was geworden, zouden mijn biologische ouders nooit interesse hebben getoond in mijn verdere leven’.

Bad boy

Zijn karakter zorgde voor vele incidenten in Italië en Engeland. Zo kreeg hij het bij Inter aan de stok met trainer Mourinho en was hij het mikpunt van racistische uitlatingen op de tribunes. Binnen het veld kreeg hij tevens veel te veel gele en rode kaarten na opstootjes met tegenstanders. De breuk met Inter was onvermijdelijk toen hij in 2010 in een AC-Milan shirt verscheen in een Italiaanse televisieshow. In de biografie Balotelli worden deze, en vele andere incidenten breed uitgemeten.

Doelpuntenmaker

Ondanks zijn grillige karakter zijn de voetbalkwaliteiten van Balotelli onmiskenbaar. Al in 2006 wou FC Barcelona hem na een stage contracteren, maar Mario wilde meer geld dat Barcelona van plan was uit te geven. Balotelli keerde terug naar Lumezzane in de Serie C, van waar hij op zeventienjarige leeftijd de stap naar Internazionale zou maken. In de biografie Balotelli worden zijn seizoenen bij Inter, en later bij Manchester City uitgebreid besproken. City nam Balotelli voor dertig miljoen over van Inter waar hij herenigd werd met zijn coach Roberto Mancini en in zijn tweede jaar kampioen werd met de ploeg.

Het is jammer dat Balotelli zelf niet aan het woord komt in de biografie – zijn uitspraken zijn opgetekend uit interviews en verklaringen van de spits op zijn website. Toch geeft de biografie Balotelli een goed beeld van Mario als voetballer en als mens en is de biografie zeker een aanrader voor de fans van het enfant terrible van het Italiaans voetbalelftal.

Boek bestellen?

Bestel Balotelli bij Bol.com Balotelli € 7,90 Bestel direct!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.6/10 (14 votes cast)
Balotelli, de biografie – Door Frank Worrall, 6.6 out of 10 based on 14 ratings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *