«

»

Willem van Hanegem – Buitenkant links

Boek Willem van HanegemWillem van Hanegem heeft al zijn hele leven lang zijn eigen unieke kijk op voetbal. In het boek Buitenkant links vertelt de inmiddels 74-jarige Willem zijn verhaal van een halve eeuw topvoetbal, geschreven door Frans van den Nieuwenhof. Met liefde voor het spel, regelmatig een kritische blik, en opvattingen die vaak dwars ingaan tegen heersende opvattingen.

Laatbloeier

In het boek neemt Willem van Hanegem de lezer mee vanaf het begin van zijn voetbalcarrière tot aan nu. Pas op zijn zestiende wordt hij lid van een voetbalclub, Velox, nadat ze hem bij DOS niet wilden hebben. In een periode waarin bij Velox nog op een kolenasveld werd getraind. Een half jaar later speelt hij in het eerste. Via Xerxes komt hij uiteindelijk – pas op 24-jarige leeftijd – terecht bij Feyenoord, de club van zijn hart.

Hollandse school

Van Hanegem kent bij Feyenoord een succesvolle periode, waarin hij in 1970 met de club de Europacup 1 en de Wereldbeker wint. ‘Ik denk dat wij in die tijd het beste voetbal ter wereld speelden. Als team waren we verschrikkelijk sterk.’ Ook Ajax is in die periode succesvol en een dwingende voetbalstijl wordt overal ter wereld direct gekoppeld aan Ajax, aan Cruijff en Michels. ‘Ik moet daar vaak om lachen. Wij speelden met Feyenoord aanvallender dan Ajax’. En over het feit dat het Ajax-voetbal sinds jaar en dag als ‘De Hollandse School’ wordt bestempeld: ‘Geen idee waarom. Omdat het Hollanders zijn, denk ik.’

De Kromme

Willem van Hanegem geeft in Buitenkant links ook opheldering over zijn bijnaam ‘De Kromme’. Wie dacht dat het met zijn kromme rug te maken heeft – de dokter erkende inderdaad dat er een kromming in zijn wervelkolom zit- , heeft het mis. De bijnaam is verzonnen door Maarten de Vos, een journalist van dagblad De Tijd. Omdat Van Hanegem een beetje O-benen had en op een wat aparte manier tegen de bal trapte noemde De Vos hem De Kromme. Niet vanwege zijn rug dus, maar vanwege zijn benen.

Eigen kijk op voetbal

Met een unieke kijk op voetbal geeft Van Hanegem in het boek ook zijn visie op het spel van het Nederlands Elftal gedurende de WK’s en EK’s , de clubs waar hij na zijn periode bij Feyenoord nog speelde, en zijn periode als trainer van diverse clubs. Daarnaast geeft Van Hanegem zijn mening over onder meer analisten, praatprogramma’s, zijn favoriete spelers, spelopvattingen van vroeger en nu, de KNVB en de liefde voor zijn favoriete club. Daarmee is het boek een aanrader voor de echte voetballiefhebber.

Boek bestellen?

Bestel het boek Willem van Hanegem - Buitenkant links bij Bol.com Willem van Hanegem – Buitenkant links € 19,99 Bestel direct!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *