«

»

Ronald Koeman Biografie – Door Bert Nederlof

 

Ronald koeman biografie

Bert Nederlof beschrijft in een biografie van Ronald Koeman het leven van de meest productieve verdediger aller tijden. Samen met Koeman blikt hij terug op de succesvolle voetbalcarrière van ‘het kanon’ en zijn trainersloopbaan tot aan nu. Ook komt het privéleven van Ronald Koeman aan bod, van zijn voetbalintensieve jeugd tot een aantal dramatische gebeurtenissen in 2010. Het boek geeft een interessant en compleet kijkje in het leven van Ronald Koeman.

Opgegroeid in Groningen

Na een voorwoord van Cruijf en een inleiding waarin Koeman vertelt wie hij de beste trainer, speler, elftal en nog veel meer vindt, begint het boek waar Koemans leven begon: in de Groningse wijk de Wijert. Samen met broer Erwin groeit Ronald Koeman op in deze wijk en voetbal werd al op jonge leeftijd een belangrijk onderdeel in het leven van beiden. Ze worden al snel lid van Helpman, waar het niet lang duurt voordat ze door hebben 2 talenten in huis te hebben. Al op vroege leeftijd heeft Ronald een enorme pegel in zijn rechterbeen. Aan het einde van het seizoen 1987/1988 vertrekt hij naar Groningen, waar broer Erwin al eerder heen was gegaan. Hij maakt zijn debuut in het eerste op 21 september 1980 op 17-jarige leeftijd. Het begin van een zeer succesvolle voetbalcarrière.

Voetbalcarrière

Het grootste gedeelte van het boek gaat over zijn glansrijke voetbalcarrière. Zijn erelijst is groot: vanaf 1985 wint hij de ene prijs na de andere. Na een kampioenschap met Ajax in 1985 wordt hij bij PSV 3 jaar op rij kampioen vanaf 1987 en in 1988 wint hij de Europacup 1. In 1990 vertrekt hij naar Barcelona waar hij vanaf 1991 liefst 4 keer op rij kampioen wordt. Tussendoor wint hij verschillende bekers en in 1992 opnieuw de Europacup 1. Voor Nederland speelde hij 78 interlands met als hoogtepunt uiteraard het Europees kampioenschap in 1988. In zijn carrière begon hij als middenvelder en werd hij ook af en toe op deze plek terug gezet, maar zijn grootste successen behaalde hij als libero.

Bijnaam van Ronald Koeman: Sneeuwvlokje

Onder de meeste voetballiefhebbers is bekend dat Koeman in zijn periode bij Barcelona de bijnaam ‘sneeuwvlokje’ kreeg. Minder weten waar deze bijnaam vandaan komt, en ook dit wordt in het boek verteld. Hoewel Koeman zelf niet meer weet waar wie hem de bijnaam precies heeft gegeven weet hij wel waar de naam vandaan komt: een witte gorilla in de dierentuin van Barcelona, verwijzend naar zijn lichte haar en zijn veelbesproken gewicht.

Dieptepunten

Het boek beschrijft niet alleen de pieken en dalen van Ronald Koeman in het voetballeven, maar ook die van zijn priveleven. 2010 was in dat opzicht een rampzalig jaar. In augustus van dat jaar overlijdt plotseling zijn trouwe zaakwaarnemer Gert Lagendijk aan een hartstilstand en 2 maanden later wordt bij zijn vrouw Bartina borstkanker geconstateerd. Na een intensieve periode van chemokuren en bestralingen valt halverwege 2011 de voorlopig laatste test voor Bartina gelukkig positief uit.

Trainersloopbaan en visie

In 1998 begon Ronald Koeman zijn trainerscarrière als assistent van Guus Hiddink bij het Nederlands elftal. Eind 1999 krijgt hij vervolgens de kans om als hoofdtrainer aan de slag te gaan bij Vitesse. Nu, diverse clubs, kritische noten en landstitels verder lijkt Koeman bij Feyenoord eindelijk in een stabiele fase van zijn trainersloopbaan beland. Het boek eindigt met een interview over zijn trainersvisie, waarin hij uitgebreid ingaat op de stormachtige ontwikkeling van zijn trainerscarrière.

Boek bestellen?

Bestel Ronald Koeman Biografie bij Bol.com Ronald Koeman Biografie van Bert Nederlof. € 16,99 Bestel direct!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.6/10 (30 votes cast)
Ronald Koeman Biografie – Door Bert Nederlof, 8.6 out of 10 based on 30 ratings

1 comment

1 ping

  1. Ani

    Ja die Indi is met een beetje geluk terug, maar ik zeg er wel bij zeker vrediend, er kan maar e9e9n in maar Martins en kay zijn van het zelde kaliber. En zo als Martins het heeft gedaan niet zeuren maar op het vinketouw staan te trappen en zie daar is ie weer, zo hoort het, en ja ik had gedacht dat Makotjo het ook zo had gedaan. maar helaas zijn mentaliteit geeft hij zelf aan, 20 jaar ho ho . vul maar in

  1. Recensie: Bert Nederlof - Ronald Koeman | Ranking the Books

    […] Voetbalboeken; ***** […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *