«

»

Wim Kieft , De Terugkeer – Door Michel van Egmond

Wim Kieft de terugkeerIn bestseller Kieft uit 2014 openbaarde Wim Kieft zijn jarenlange cocaïneverslaving aan het grote publiek. Jarenlang kreeg successchrijver Michel van Egmond de prangende vraag: ‘hoe gaat het nu met Kieft?’ Het boek De Terugkeer is een antwoord op die vraag. In het boek keert Van Egmond samen met Kieft tweemaal terug naar Italië om herinneringen op te halen uit zijn voetbalcarrière bij SC Pisa en Torino. Daarnaast vertelt Kieft openhartig over zijn strijd tegen de verslaving en over een heel nieuw probleem: de dwanggedachten die hem bezig houden.

Cadiz

Nadat Wim Kieft de NS publieksprijs in ontvangst mocht nemen voor het boek Kieft leek het eindelijk de goede kant met hem op te gaan. Een paar maanden later kreeg Van Egmond echter een telefoontje vanuit een tapasbar in Spanje. ‘Ik zit in Cádiz. Ik heb er een zooitje van gemaakt. Ik zit hier al drie dagen alleen jongen. Ik heb geen geld meer, ik heb alles opgezopen.’  Kieft blijkt weer gedronken te hebben als vroeger en verblijft de nacht op het strand omdat hij zijn hotel niet meer in mag. Het is de eyeopener die Kieft nodig had. ‘In één keer besef je: ik kan niet drinken. Nooit meer.’

Jaren later ontstaat het idee voor een tweede boek om antwoord te geven op de vraag hoe het nu met hem gaat. De twee besluiten in Italië de confrontatie met het verleden aan te gaan in Italië, waar Kieft in de glorietijd van de Serie A voetbalde voor SC Pisa en Torino.

Italië

In Turijn bezoeken Van Egmond en Kieft zijn toenmalig favoriete restaurant en de plek waar hij gewoond heeft. ‘Nou, nou, wat een heldenontvangst, zeg. Niemand herkent me me hier meer. En de enkeling die me wel herkent, interesseert het helemaal niet.’ In Pisa is dat wel anders, waar hij als één van de meest geliefde buitenlanders uit de clubgeschiedenis als held wordt ontvangen en een eerbetoon krijgt van de supporters bij de wedstrijd Pisa-Arezzo.

Dwanggedachten

In het boek haalt Kieft veelvuldig herinneringen op aan zijn verslavingen van voorheen. Dit levert opnieuw enkele bizarre verhalen op. Zo smokkelde hij ooit een gram coke mee het vliegtuig in bij een bezoek aan Rome. Gelukkig is Kieft genezen van zijn alcohol- en drugsverslaving, hij kampt momenteel wel met een nieuw probleem waar Kieft ook in het boek openhartig over vertelt: dwanggedachten. Twintig keer achter elkaar controleren of er in de badkamer niets lekt. Vlak voordat je gaat slapen telkens checken of de voordeur niet openstaat en of de kaarsen wel uitzijn. Het zijn routines die Kieft  dagelijks doorloopt. Inmiddels heeft hij zich daarvoor aangemeld bij het AMC. ‘Ik wil serieus werk maken van mijn strijd tegen dwanghandelingen. En die slaapmedicatie, daar wil ik ook vanaf.’

Boek bestellen?

Bestel het boek Wim Kieft - De Terugkeer bij Bol.com Wim Kieft – De Terugkeer € 21,99 Bestel direct!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Wim Kieft , De Terugkeer – Door Michel van Egmond, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *