«

»

Dirk Kuyt – Het geloof in succes

Boek Dirk Kuyt - Geloof in succesDirk Kuyt keerde in 2015, na jaren bij Liverpool en Fenerbahçe  gespeeld te hebben, terug bij Feyenoord met één doel: kampioen worden. En dat lukte in zijn tweede jaar bij de Rotterdamse club. Daarmee sloot Kuyt zijn voetbalcarrière af met een titel waar hij zo lang van gedroomd had.  Een jaar na het kampioenschap blikt Dirk Kuyt in Het geloof in succes terug op zijn lange weg naar succes. Een verhaal over ambitie, betrokkenheid, teleurstelling en doorzettingsvermogen.

Tweede plaatsen

In het seizoen 2002/2003 won Kuyt met Utrecht de KNVB-beker. Het duurde bijna 10 jaar voordat hij opnieuw een prijs won: de League Cup bij Liverpool. In de jaren daarvoor verloor Kuyt met Liverpool de Champions League finale, de FA Cup finale en werd hij 2 keer tweede in de Premier League. Daarnaast ging ook de WK-finale met Nederland verloren.  ‘Al die tweede plaatsen waren blijkbaar nodig om die echte winnaar te worden.’ In de jaren die volgden won hij bij Fenerbahce elk jaar een prijs, en dat zou ook voor Feyenoord gaan gelden.

Terug naar Feyenoord

Het geloof in succes gaat vooral over de terugkeer naar Feyenoord en de wijze waarop Kuyt een rol heeft gespeeld als speler in, maar ook buiten het veld. Daarbij doet hij een aantal opvallende uitspraken. ‘Toen ik op de eerste traingsdag in de kleedkamer binnenkwam, wist ik niet wat ik zag. De spelers lagen letterlijk te rollebollen door de kleedkamer. Het leek wel een speeltuin.’  Aanleiding voor Kuyt om te werken aan de balans in de kleedkamer en gesprekken te voeren met de jongens.

Daarnaast maakt Kuyt in het boek duidelijk dat hij een grote rol heeft gehad in het samenstellen van de selectie. Zo schrijft hij bijvoorbeeld ‘het eerste advies dat ik in dienst van Feyenoord aan Martin van Geel zou geven, was om Boëtius en Manu los te laten.

Pieken en dalen

Het eerste jaar kende pieken en dalen. Zo was er de lange reeks van 7 verliespartijen op rij in de competitie, waarna Advocaat bij de staf werd betrokken en de boel deed kantelen door onder meer Kuyt op de nummer 10-positie te zetten. Het seizoen werd uiteindelijk afgesloten met de winst van de KNVB-beker en dat smaakte naar meer.

Doodziek van de bank

In de aanloop naar het seizoen 2016/2017 heeft Kuyt een gesprek met Van Geel en Gio over het al dan niet doorgaan als speler. In het boek geeft hij aan dat tijdens deze meeting hem wordt toegezegd dat hij alles zal spelen. Een afspraak waar hij in het boek nog vaak op terug komt, want Kuyt beschrijft uitgebreid de enorme teleurstelling en moeite die hij telkens heeft, wanneer hij vroegtijdig gewisseld wordt, en later steeds vaker vanaf de bank moet toekijken omdat Toornstra regelmatig de voorkeur krijgt. ‘Ik ben niet het type speler dat op de bank gaat zitten, want dan ga ik kapot.’

Kampioen

Desondanks blijft Kuyt het belang van het team voorop stellen, waar hij juist zoveel aan gewerkt heeft, en maakt hij in de wedstrijden die hij wel speelt vaak belangrijke doelpunten.  De laatste 3 zijn in de kampioenswedstrijd tegen Heracles, waarmee hij zich onsterfelijk maakt in Rotterdam. Het boek geeft een interessant kijkje in de wijze waarop Kuyt in zijn twee jaar bij Feyenoord aan het kampioenschap heeft gewerkt.

Boek bestellen?

Bestel het boek Dirk Kuyt - Het geloof in succes bij Bol.com Dirk Kuyt – Het geloof in succes € 20 Bestel direct!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Dirk Kuyt - Het geloof in succes, 10.0 out of 10 based on 1 rating

1 comment

  1. Jeremiah

    super boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *