«

Het WK voetbal van 2022 in Qatar in cijfers

 

Source: https://unsplash.com/photos/JIHKAj3eaMM

Het WK voetbal voor mannen begint op 21 november 2022 en eindigt op 18 december 2022 met de finale. Maar welk team kan deze keer de overwinning opeisen? En wie is de beste bookmaker voor alle fans van sportweddenschappen? Natuurlijk biedt juist dit spektakel veel brandstof voor het vuur en hoge kansen voor gokkers uit de hele wereld.

Wat het voetbal WK in Qatar betreft, zijn er opnieuw enkele interessante cijfers die spreken over de omvang en reikwijdte van het internationale evenement. Overigens voor de laatste keer met slechts 32 nationale teams, want bij de volgende wereldbeker in 2026 wordt het aantal deelnemers verdubbeld.

Dit zijn de groepen in een oogopslag

Groep A bestaat uit gastland Qatar en tegenstanders Ecuador, Senegal en Nederland. Wie is hier de favoriet om de laatste 16 te bereiken? Zeker Nederland, toch? Toch blijft het spannend omdat voetbal altijd voor verrassingen zorgt. In groep B spelen de nationale ploegen van Engeland, Iran, de VS en Wales tegen elkaar voor een plaats bij de laatste 16 (duidelijk weddenschap op Engeland om de groep te winnen).

Maar groep C, met Argentinië, Saoedi-Arabië, Mexico en Polen, is ook een hete strijd om vooruitgang in de World Cup. In Groep D strijden Frankrijk, Denemarken, Tunesië en Australië in de groepsfase om kwalificatie voor de laatste 16. Groep E zal zeker ook zeer spannend worden wat de kansen betreft. Hier moeten de teams van Spanje, Duitsland, Japan en Costa Rica het tegen elkaar opnemen. Worden de Duitsers net als in 2018 uit de voorronde gekegeld?

De geheime favorieten België moeten het in Groep F opnemen tegen Canada, Marokko en Kroatië. Brazilië zal waarschijnlijk als winnaar van Groep G uit de bus komen. Hun tegenstanders zijn Servië, Zwitserland en Kameroen. Maar zoals gezegd, alles is mogelijk in het voetbal en zelfs duidelijke “favorieten” verliezen soms een schijnbaar “veilige” wedstrijd. In de laatste groep H worden spannende duels verwacht tussen de teams van Portugal, Ghana, Uruguay en Zuid-Korea.

Helaas heeft Italië zich niet geplaatst voor het WK, wat bijna een schande is voor het Europese voetbal. Maar andere teams zijn ook getroffen. Gelukkig wordt het aantal deelnemers in 2026 verdubbeld, waardoor het WK van 2026 in de VS, Canada en Mexico veel spannender wordt.

Deze stadions in Qatar zullen voor de juiste sfeer zorgen

Precies acht stadions worden door het gastland ter beschikking gesteld, waarvan de meeste volledig zijn verbouwd, of om precies te zijn, zelfs nieuw gebouwd. Met een capaciteit van 40.000 toeschouwers biedt Stadion 974 een aantal interessante structurele aspecten. Vooral het feit dat deze arena na de wereldbeker volledig kan worden ontmanteld – waarbij de afzonderlijke onderdelen voor andere projecten kunnen worden hergebruikt – is innovatief en zeker niet gebruikelijk. Het Lusail Stadion is vrij gigantisch, met een capaciteit van 80.000 toeschouwers. Ook de infrastructuur zal de fans veel te bieden hebben. In combinatie met het geweldige design is het een echte blikvanger in Qatar.

Het Khalifa International Stadium, dat in 2017 voor het laatst werd herbouwd, biedt plaats aan ongeveer 45.000 toeschouwers. Overigens worden hier vijf wedstrijden gespeeld – inclusief de finale. Het stadion werd voor het eerst gebouwd in 1976, maar de Qatarese autoriteiten hebben het gemoderniseerd en een geweldige sfeer gecreëerd voor fans uit de hele wereld. Ultra-modern, maar toch vrij traditioneel, met de bijna legendarische dubbele bogen die tot in de hemel reiken.

In de onmiddellijke nabijheid van de universiteiten ligt het Education City Stadium, met een maximumcapaciteit van 40.000 toeschouwers. Deze arena, die pas in 2020 is geopend, is ook meer dan geschikt voor een wereldkampioenschap voetbal. Bovendien leggen de exploitanten talrijke groene ruimten aan in de omgeving om het principe van duurzaamheid (met instemming van de FIFA) een zekere kick te geven. Bovendien is het gloednieuwe Al Thumama Stadion momenteel in aanbouw. Ultra-moderne architectuur en een traditionele “Gahfiya” (Arabische hoofdtooi) zullen zeker een hoogtepunt zijn voor elke bezoeker aan de arena. Er is hier trouwens ook plaats voor zo’n 40.000 toeschouwers.

Ook vrij nieuw (gebouwd in 2019) is het Al Janoub Stadion met een capaciteit van 40.000 toeschouwers. Het grote publiek van de voetbalwereld heeft voor het eerst een glimp kunnen opvangen van het indrukwekkende stadion tijdens de finale van de Emir Cup in 2019. Direct in het nieuwe gebouw ligt het Al Bayt Stadion, dat was gepland voor 60.000 toeschouwers. Het is overigens een uitstekend voorbeeld van duurzame stadionbouw: veel van de bovenste zitplaatsen zullen na de wereldbeker worden ontmanteld en aan ontwikkelingslanden worden geschonken.

Tenslotte is er het Ahmad bin Ali Stadion, eveneens in aanbouw, met een capaciteit van 60.000 toeschouwers. Het stadion is genoemd naar het nomadenvolk van Qatar. Het is de bedoeling dat hier, zoals bij bijna alle nieuwe gebouwen, grote delen van de zitplaatsen worden verwijderd en geschonken. In het algemeen moet de volledige infrastructuur in alle stadions ook voor de plaatselijke bevolking behouden blijven.

Groot aantal toeschouwers verwacht

De FIFA en de officials van Qatar verwachten dat naar schatting 1,5 miljoen fans de reis naar Qatar zullen maken. Er wordt veel moeite gedaan om ervoor te zorgen dat de infrastructuur aanwezig is. Zo’n groot aantal fans wil goed verzorgd worden en Qatar zal er natuurlijk alles aan doen om zich op zijn best te presenteren. De luchthavens van Qatar worden overigens geacht een maximum van 200.000 aankomsten per dag te kunnen verwerken. Ter directe vergelijking: Qatar heeft 2,8 miljoen inwoners. Dus voor elke twee inwoners, zal er ongeveer één fan op de Wereldbeker zijn. Dit is een grote uitdaging voor een klein land, maar de verantwoordelijken hebben er alle vertrouwen in dat zij in staat zullen zijn alles in goede banen te leiden.

Zelfs de eigen luchtvaartmaatschappij van het land zal haar activiteiten voor en na de wereldbeker aan het evenement “aanpassen”. Er zal voorrang worden gegeven aan het vervoer van fans uit de hele wereld. Al vanaf 20 november 2022 plannen de luchtvaartmaatschappijen van Qatar meer dan 170 vluchten per dag – alleen voor de inkomende fans. Trouwens, fans hebben een soort speciale pas nodig om binnen te komen, de “Haja-kaart”. Uiteraard is een geldig WK-ticket hiervoor een eerste vereiste. Er zijn ook zogenaamde 1-dagenkaarten voor speciale wedstrijden voor fans uit Koeweit, Dubai, Oman en Saudi-Arabië. Met andere woorden, landen die in de buurt liggen. Voor toeschouwers uit verder weg gelegen regio’s van de wereld geldt de maximale verblijfsduur voor de gehele wereldbeker.

Het blijft in ieder geval meer dan spannend. Wie zal de titel winnen en in hoeverre zullen de deelnemers als eerste door de groepsfase komen? Sportweddenschappen zijn bij uitstek geschikt voor het WK voetbal 2022 in Qatar om de hoge winkansen te verzilveren. De anticipatie is groot en fans over de hele wereld kijken uit naar het spektakel.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *