«

»

De stappen van de voetbalschoen

Het heilige voetbalspel kan natuurlijk onmogelijk worden gespeeld zonder passende schoenen. Nu, in de eerste helft van de 21e eeuw, is de voetbalschoen te verkrijgen in allerlei soorten, maten, kleuren, materialen en bewerkingen. Tot aan opties om namen, nummers of symbolen erop te laten maken. Ruim honderd geleden nog niet. De schoen om te voetballen heeft vele stappen gezet.

We moeten teruggaan tot het einde van de negentiende eeuw voor het moment waarop de eerste voetbalschoen op aarde kwam. Met terugwerkende kracht een episch, historisch en indrukwekkende moment. Stonden ze daar toen al bij stil? De schoen bestond toen uit hard leer, had een hoge sluiting bij de enkel en de noppen waren van leer of metaal. Als vorm leek de schoen eigenlijk meer op een klomp met noppen dan een schoen voor het beoefenen van een sport. Een zwaar, stug model.

Kangeroeleer deed zijn intrede in de jaren ’50 van de vorige eeuw, vanaf dat moment de meest gebruikelijke stof voor het bovenwerk. Ontwikkeling van de schoen zorgde er bovendien voor dat het model lager werd. Van de in volksmond genoemde voetballaars naar de voetbalslipper. Synthetische materialen reduceerden het gewicht van de schoen.

Voetbalschoen

Het lijkt inmiddels al lichtjaren terug: de zwarte voetbalschoen domineerde de markt lange tijd. Zwart was heel lang dé kleur. In de jaren ’70 en ’80 brachten fabrikanten de eerste schoenen met kleurrijke details op het zwarte leer. Volledig gekleurde modellen bestonden toen nog niet.

Aandacht voor het geven van effect aan een bal volgde in de jaren ’90. Met behulp van grotere, rubberen vlakken had de drager meer mogelijkheden om de bal verrassende dingen te laten doen. Aan het eind van de jaren ’90 kwamen ook afgeleide soorten noppen op de markt. De ontwerpers gingen rekening houden met verschillende ondergronden, zoals natuurlijke gras of kunstgras. Het materiaal en de vorm van de noppen werd daarop aangepast.

Hoe anders is het nu met de kleuren? Vanaf het einde van de jaren ’90 en het begin van deze eeuw bestormden de gekleurde schoenen de markt. Het grootste deel van de voetballers loopt inmiddels ook op kleurenvarianten. Noem een kleur en hij is verkrijgbaar.

Eigenlijk is er een aantal merken dat al decennia de markt van de kicksen domineert: Nike, Adidas en Puma. Nike is hierin het meest uitgesproken. In vormen van noppen, grotere vlakken om nog scherper te schieten, Dynamic Fit als sokachtige functionaliteit om de enkel en voet tot een geheel te brengen. Opvallend bij de populairste modellen van Nike is dat de schoenen onderscheiden voor welke type speler ze zijn gemaakt. Nike Phantom Vision, Mercurial of Hypervenom: ze hebben allen specifieke eigenschappen.

Puma en Adidas kennen we van weleer vooral van de twee meest klassieke modellen: Puma King en Adidas Copa Mundial. Maar ook deze merken staan niet stil en concurreren met de Predator, X, Nemeziz (alle drie Adidas), One en Future (beiden Puma) stevig met Nike.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (2 votes cast)
De stappen van de voetbalschoen, 6.0 out of 10 based on 2 ratings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *