«

»

Financial Fair Play, de regels en stand van zaken

Het uitvoerend comité van de UEFA heeft in september 2009 unaniem ingestemd met het Financial Fair Play (FFP) concept voor het welzijn van de sport, naar een idee van Michel Platini. In dit artikel worden de doelstellingen, de regels en de huidige stand van zaken van het Financial Fair Play concept besproken. Aanleiding voor het concept waren de herhaaldelijke financiële verliezen bij veel clubs. Ongeveer de helft van de clubs werkt(e) niet met een sluitende begroting.

Doelstellingen Financial Fair Play

Het concept werd breed gedragen en heeft de volgende doelstellingen:

• Introduceren van meer discipline en rationaliteit in de financiën van het clubvoetbal;
• De druk verminderen op de salarissen en transfersommen van spelers;
• Clubs aanmoedigen om te concurreren op inkomsten;
• Aanmoedigen van lange termijn investeringen in de jeugdafdeling;
• Beschermen van de levensvatbaarheid van het Europese clubvoetbal op lange termijn;
• Ervoor zorgen dat clubs tijdig aan hun verplichtingen voldoen.

Verplichtingen voor clubs

Om de doelstellingen van Financial Fair Play te behalen zijn een aantal reglementen opgesteld door de UEFA. Dit zijn verplichtingen waaraan clubs moeten voldoen om hun boekhouding in evenwicht te brengen. Clubs kunnen binnen het concept niet herhaaldelijk meer uitgeven dan de gegenereerde inkomsten. Vanaf het seizoen 2011/2012 tot 2014/2015 moeten clubs break-even draaien. Het is echter toegestaan om maximaal 45 miljoen verlies te draaien over deze 3 jaar en vanaf het seizoen 2015/2016 – 2017/2018 mag het negatief saldo nog maximaal 30 miljoen zijn.

Straffen

In juni 2012 is de Club Financial Control Body (CFCB) opgericht, een orgaan dat de Club Financial Control Panel (CFCP) heeft vervangen en toezicht houdt op de naleving van de reglementen. Voor het te hebben over de straffen die uitgekeerd kunnen worden is het belangrijk om te weten dat de Club Financial Control Body is onderverdeeld in een onderzoekskamer en een scheidsrechterlijke kamer. De scheidsrechterlijke kamer neemt uiteindelijk de beslissing om al dan niet een straf toe te kennen. Meer hierover valt te lezen in de procedureregels voor de CFCB.

De straffen die de CFCB op kan leggen variëren sterk. Het kan gaan om een waarschuwing, berisping of geldboete, maar ook om aftrek van punten, inhouding van inkomsten uit een UEFA-competitie, intrekking van een titel of uitsluiting van Europese competities.

De UEFA wilde in 2011 een transferembargo opleggen aan clubs die teveel verlies lijden. Maar die plannen werden teruggetrokken op advies van advocaten. In september 2012 werden de eerste straffen uitgedeeld. Aan 23 clubs die zich niet aan de reglementen hielden werd  het prijzengeld dat ze nog tegoed hadden uit Europese competities niet uitgekeerd, tenzij ze alsnog aan de verplichtingen voldeden voor het eind van de maand. Uiteindelijk werd van 7 van deze 23 clubs het prijzengeld nog niet uitgekeerd, waaronder Dinamo Boekarest en Málaga. Samen met deze 7 clubs zijn in november ook Lech Poznań en FC Arsenal Kiev door de onderzoekskamer doorverwezen naar de scheidsrechterlijke kamer. Málaga is uiteindelijk het hardst gestrafd van deze clubs: uitsluiting van Europees voetbal voor het eerstkomende jaar dat ze Europees voetbal halen. Ook kreeg de club een boete van 300.000 euro. Het prijzengeld dat ze nog tegoed hadden wordt daarentegen wel uitgekeerd. Evenals Málaga worden Hajduk Split, NK Osijek, Rapid Boekarest, Dinamo Boekarest en Partizan Belgrado ook uitgesloten van deelname aan Europees voetbal, maar deze sanctie wordt ingetrokken wanneer zij voor 31 maart 2013 hun verplichtingen nakomen. FK Vojvodina en Arsenal Kiev kwamen weg met een boete en de taak tegen Lech Poznań werd helemaal geseponeerd.

Discussie

Hoewel het idee van Financial Fair Play breed wordt gedragen zijn er ook twijfels over de effectiviteit van de reglementen. Zullen Europese topclubs als Barcelona en Real Madrid echt verbannen worden uit de Champions League?  Daarnaast wordt er gewezen op feitelijke en mogelijke mazen in de wetgeving zelf. Hoewel schulden niet opgevuld mogen worden door geldschieters, zoals in de huidige situatie van Vitesse of Manchester City, bestaat er de mogelijkheid om bijvoorbeeld via een sponsor dit geld alsnog bij de club onder te brengen. Daarnaast kan ook met een huurconstructie het beleid worden omzeild. Zo versterkte Paris Saint-Germain zich in de zomer van 2014 met Serge Aurier, waarbij het de speler op papier huurt van Toulouse, maar al met de club heeft afgesproken de speler definitief over te nemen.

Update 14/09/2013
Platini geeft de eerste resultaten van Financial Fair Play. In het seizoen waarin de Financial Fair Play regels officieel van kracht worden zijn de resultaten nu al positief. In drie jaar tijd is de schuldenlast van het Europese voetbal geslonken van € 1,7 miljard naar € 1,1 miljard.

Update 16/05/2014
De regels worden streng gehandhaafd. Manchester City en Paris Saint-Germain hebben een boete van zestig miljoen euro gekregen van de UEFA voor het overtreden van de Financial Fair Play regels. Bovendien mogen ze slechts 21 spelers inschrijven (in plaats van de gebruikelijke 25) voor de volgende editie van de Champions League. Indien ze zich aan de afspraken met de UEFA houden kunnen ze veertig miljoen terugkrijgen. Ook andere clubs zijn gestraft: Zenit Sint-Petersburg (12 miljoen), Roebin Kazan (6 miljoen), Anzhi (2 miljoen) en de clubs Galatasaray, Bursaspor, Levski en Trabzonspor (allen 200.000 euro).

Update 06/06/2014
Servisch kampioen Rode Ster Belgrado is wegens het niet betalen van zijn schulden volgend jaar uitgesloten van deelname aan de Champions League. De club heeft tien dagen om in beroep te gaan.

Update 21/10/2014
Tijdens een bijeenkomst in Rome stelt Michel Platini dat het Financial Fair Play beleid effectief is gebleken. De totale schuldenlast in het profvoetbal is volgens Platini in 2 jaar tijd met € 900 miljoen teruggebracht. Waar clubs in 2011 gezamenlijk nog een schuld hadden van € 1,7 miljard is dit vorig jaar gezakt naar € 800 miljoen. Ondanks de sterke vermindering hamerde Platini erop dat er voor de clubs nog heel wat werk verzet dient te worden.

Update 08/05/2015
Opnieuw deelt de UEFA straffen uit voor het overtreden van de financial fair play regels. Deze keer aan tien clubs, waaronder AS Monaco, AS Roma en Inter. De Franse club krijgt een boete van 13 miljoen euro, waarvan 10 miljoen voorwaardelijk. Bovendien mag de club maar 22 spelers inschrijven voor de Champions League, waar dat normaal 25 spelers zijn. De laatste straf geldt ook voor AS Roma, terwijl Inter slechts 21 spelers in mag schrijven. Inter krijgt een boete van liefst 20 miljoen euro (14 voorwaardelijk) en AS Roma 6 miljoen euro (4 voorwaardelijk). Naast deze drie clubs hebben ook de volgende clubs een boete opgelegd gekregen: Sporting Lissabon, Besiktas, Lokomotiv Moskou, CSKA Sofia, FC Krasnodar, Karabükspor en FK Rostov.

Update 30/06/2015
De UEFA is akkoord gegaan met een aantal aanpassingen in de regels van de Financial Fair Play. Het is een versoepeling van de bestaande regels. Belangrijkste wijziging is dat clubs met een grote schuld zich zelf kunnen melden met een plan van aanpak voor de komende jaren, waarbij zij aan moeten tonen hoe zij het tij gaan keren. In deze periode zullen zij geen straf opgelegd krijgen, mits het plan van aanpak wordt goedgekeurd. Het belangrijkste doel van de aanpassingen in de regels is om investeringen te motiveren binnen het voetbal.

Update januari 2018
Het Financial Fair play beleid staat nog steeds ter discussie. In de laatste jaren zijn er diverse flinke boetes uitgedeeld, maar blijkt dat clubs door onder meer sponsorcontracten en samenwerkingen met bijvoorbeeld investeerders de regels van het beleid omzeilen. Zo zal het voetbaljaar 2017 herinnerd worden als het jaar dat Neymar voor 222 miljoen verkast naar Paris Saint-Germain en de club daarnaast ook Mbappe kocht voor 180 miljoen. In het geval van Neymar werkte PSG samen met partijen in Qatar, waarbij Neymar 300 miljoen kreeg om als uithangbord te dienen voor het WK van 2022. Vervolgens kocht Neymar zijn eigen contract af door de gelimiteerde transfersom van 222 miljoen uit eigen hand te betalen. Door deze constructie komt de deal niet op het begroting van PSG te staan, en omzeilen ze daarmee de regels van het Financial Fair Play. De UEFA is in september 2017 een onderzoek gestart, wat in verwachting in het voorjaar van 2018 wordt afgerond.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.2/10 (43 votes cast)
Financial Fair Play, de regels en stand van zaken, 9.2 out of 10 based on 43 ratings

6 comments

Naar het reactie formulier

 1. Dirk

  Interessant artikel!

 2. jantjebeton

  Nice. Groeten Jantje Beton

 3. Winfred

  Top site!

 4. Ramon schagen

  Ik zou er zeer sterk op aandringen dat dit wordt nageleefd bij alle Europese clubs.

  Het zou echt een eerlijke situatie zijn, er zijn veel clubs die zich er niet aan houden.

  Ook real Madrid bijvoorbeeld en dan moet er een straf worden gegeven wanneer zij de regels overtreden.

 5. Jordy

  Top, dit helpt mij met mijn werkstuk

 6. Sebastiaan

  Het is zo simpel, maar geld verpest de hele sport.
  1. Transfersommen mogen niet meer.
  2. Max salaris van spelers wereldwijd naar bijv. 1 miljoen per jaar brengen en dan ook niet zwart of via reclamecontracten.
  3. Max 4 buitenlanders per team.
  4. Clubs die zich hier niet aan houden uitsluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *