↑ Terug naar WK Voetbal 2014

Stadions WK 2014

Toen bekend werd dat Brazilië het WK van 2014 mocht organiseren droeg het in eerste instantie 18 stadions voor uit 17 staten. De FIFA wilde echter tussen de 8 en 10 speelsteden. Uiteindelijk is de FIFA akkoord gegaan met een verzoek van de Braziliaanse voetbalbond om de wedstrijden van het WK van 2014 te houden in 12 stadions in 12 verschillende staten. De Braziliaanse voetbalbond schat dat met het bouwen en herbouwen van de stadions een bedrag van ruim 1,1 miljard dollar. Er zijn enkele compleet nieuwe stadions gebouwd, speciaal voor het WK van 2014 en in sommige gevallen ook voor de Olympische spelen 2 jaar later. Andere bestaande stadions zijn gerenoveerd.

In 2010 werd bekend dat niet in het stadion Morumbi in São Paulo gespeeld kan worden vanwege financiële problemen rond de verbouwing van het stadion. Om er toch voor te zorgen dat er in de grootste stad van Brazilië gespeeld kan worden is er een nieuw stadion gebouwd, Novo Estádio do Corinthians, met een capaciteit van ten minste 65.000 zitplaatsen. Hier zal de openingswedstrijd worden gespeeld. De finale zal worden gespeeld in het grootste stadion van Brazilië: Maraca, gelegen in Rio de Janeiro en een capaciteit van liefst 95.000 zitplaatsen.

Stadions WK 2014

Een overzicht van alle stadions voor het WK van 2014 wordt hieronder gegeven.

MaracanãStadions WK 2014

Stad:                Rio de Janeiro
Capaciteit:      73.531
Bouwjaar:       1950

Maracanã is één van de grootste voetbalstadions ter wereld. De naam van het stadion is afkomstig van de rivier die door de gelijknamige buurt in Rio de Janiero stroomt. De vier grootste clubs uit Rio de Janeiro spelen in het stadion: Vasco da Gama, CR Flamengo, Fluminese en Botafogo FR. Maracanã werd in 1950 gebouwd voor het WK voetbal van 1950. Het stadion zal wederom in de schijnwerpers staat op het WK van 2014 in Brazilië. De meeste wedstrijden zullen in dit stadion afgewerkt worden (7), inclusief de finale op 13 juli 2014. Ooit was het stadion de grootste van de wereld, met menigtes tot wel 200.000, op het WK van 2014 zal de capaciteit maximaal 73.531 toeschouwers bedragen. Voor het WK is het stadion gerenoveerd met een nieuwe ring, een nieuw dak en een vervanging van alle zitplaatsen.Novo Estádio do Corinthians / Arena de São PauloArena de Sao Paulo - Stadions WK 2014

Stad:                São Paulo
Capaciteit:      65.807
Bouwjaar:       2014

Het Novo Estádio do Corinthians, ook wel Arena de São Paulo is een compleet nieuw stadion dat gebouwd is voor het WK van 2014 én als nieuw onderbrengen voor de grootste club van São Paulo: Sport Club Corinthians Paulista. Het stadion is gebouwd in Itaquera, een district in São Paulo en is begin 2014 geheel klaar voor gebruik. De wijk Itaquera is één van de meest achtergestelde gebieden waar bijna vier miljoen mensen wonen. Met de bouw van het stadion, waarbij 6.000 mensen worden betrokken, wordt getracht de ontwikkeling in de wijk te stimuleren. Het stadion is gekozen voor de openingswedstrijd van het WK en zal ook vijf andere wedstrijden hosten, waaronder een halve finale.

MineirãoMineirão - Stadions WK 2014

Stad:                Belo Horizonte
Capaciteit:      62.547
Bouwjaar:       1965

Het stadion Mineirão, officieel Estádio Governador Magalhães Pinto genaamd, werd in 1965 gebouwd in de buurt Pampulha in Belo Horizonte. Het is één van de grootste stadions in Brazilië. Het stadion is eind 2012 geheel gerenoveerd voor het WK voetbal 2014. Daarbij is het veld verlaagd en is het stadion beter toegankelijk gemaakt. Bovendien is met duurzaamheid rekening gehouden, zo kan bijvoorbeeld tot 6 miljoen liter aan regenwater opgevangen worden, wat vervolgens herbruikt kan worden. Het stadion is de thuisbasis van de clubs Atlético Mineiro, Cruzeiro en América. Ook heeft het nationale team van Brazilië regelmatig in dit stadion gespeeld, bijvoorbeeld in de WK-kwafilicatiewedstrijden met Argentinië in 2004 en 2008.

Estádio Nacional de BrasíliaEstadio Nacional Brasilia - Stadions WK 2014

Stad:                Brasilia
Capaciteit:      68.009
Bouwjaar:       2012

Het Estádio Nacional de Brasilia is een multifunctioneel stadion in Brasilia. Het stadion was voorheen bekend onder de naam Estádio Mané Garrincha, vernoemd naar de legendarische voetballer Garrincha. Echter werd in 2010 dit stadion in zijn geheel afgebroken om plaats te maken voor een nieuw stadion met de naam Estádio Nacional de Brasilia. Dit was nodig om aan de vereisten te voldoen voor het onderbrengen van wedstrijden voor het WK 2014. Het nieuwe stadion heeft een mooie vormgeving en een capaciteit van ruim 68.000 zitplaatsen. Het stadion is gebouwd op basis van koolstofneutraliteit en uitstekend bereikbaar gemaakt met openbaar vervoer. De openingswedstrijd van de FIFA confederations cup werd in dit stadion gehouden, op het WK van 2014 zullen er 7 wedstrijden worden gehouden, waaronder één kwartfinale. Het stadion zal na het WK mede gebruikt worden voor concerten en grote culturele evenementen.

Arena PantanalArena Pantanal - Stadions WK 2014

Stad:                Cuiabá
Capaciteit:      42.968
Bouwjaar:       2014

Het stadion Arena Pantanal is speciaal gebouwd voor het WK van 2014. Arena Pantenal is gelegen in Cuiabá en de naam verwijst naar het gebied waarbij het is gelegen: Pantanal. Dit is regio met een enorme verscheidenheid aan flora en fauna. De Braziliaanse architect Aline Raiser heeft het stadion in opdracht van de Braziliaanse minister van sport Aldo Rebelo ontworpen en heeft hierbij rekening gehouden met de regio waarin het stadion ligt. Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp en is in elk detail verwerkt. De bouw van het  multifunctionele  stadion is begonnen in 2010 en heeft een aanpasbare structuur, waardoor het na 2014 verkleind kan worden. Het overdekte stadion zal dan een ideale bestemming zijn voor evenementen als beurzen, en tentoonstellingen. Terwijl ook lokale clubs als Mixto en Operario wellicht gebruik gaan maken van het stadion.

Arena da BaixadaArena de Baixada - Stadions WK 2014

Stad:                Curitiba
Capaciteit:      41.456
Bouwjaar:       1914

Arena da Baixada, ook wel Estádio Joaquim Américo Guimarãs is gelegen in Curitiba, Paraná staat sinds de gehele renovatie in 1999 bekend als één van de modernste en best uitgeruste stadions van Brazilië. Voor het WK van 2014 zijn echter nog meer aanpassingen gedaan om het stadion klaar te maken voor de 4 wedstrijden waar het de thuisbasis voor zal zijn. Er zijn meer faciliteiten aan het stadion toegevoegd en bovendien extra rijen dicht bij het veld, waardoor de capaciteit is verhoogd naar ruim 40.000 zitplaatsen.

CastelãoEstadio Castelao - Stadions WK 2014

Stad:                Fortaleza
Capaciteit:      64.846
Bouwjaar:       1973
Éstadio Plácido Aderaldo Caselo, beter bekend als Castelão, is een stadion dat gebouwd is in de periode van 1969 tot 1973 in Fortaleza. Castelão is de thuisbasis voor de voetbalclubs Ceara Sporting Club en Fortaleza Esporte Clube. Net als veel van de Braziliaanse stadions is ook Castelão gerenoveerd om te voldoen aan de eisen voor het WK van 2014. De capaciteit is verhoogd en er is een ondergrondse parkeerplaats gerealiseerd met 1900 plaatsen. Daarnaast is er een nieuw dak geplaatst op het stadion en zijn VIP gedeeltes toegevoegd aan de tribune. Brazilië zal zijn tweede groepswedstrijd afwerken in dit stadion.

WK 2014 fanshop

Arena AmazoniaArena Amazonia - Stadions WK 2014

Stad:                Manaus
Capaciteit:      42.374
Bouwjaar:       2013

Het stadion Arena Amazonia is een stadion met een unieke uitstraling dat geheel nieuw is gebouwd voor het WK van 2014 in Manaus, op de plek waar voorheen het stadion Estadio Vivaldao stond. Manaus ligt in het hart van het Amazone regenwoud , het grootste tropische regenwoud ter wereld en de Amazone was dan ook de inspiratie voor het nieuwe stadion. Het stadion is omsloten door een metalen structuur in de vorm van een rieten mand, een product waar de regio beroemd om is geworden. Het stadion is duurzaam ontworpen: regenwater zal herbruikt worden en de overvloedige zonnestralen zullen gebruikt worden om energie op te wekken. In het stadion zullen op het WK van 2014 vier groepswedstrijden afgewerkt worden. Daarna zal het stadion blijven bestaan om toeristen te trekken voor concerten en culturele evenementen.

Arena das DunasArena das Dunas - Stadions WK 2014

Stad:                Natal
Capaciteit:      42.086
Bouwjaar:       2013

De drie toonaangevende teams in Natal, de hoofdstad van Rio Grande do Norte, zijn ABC, Alecrim en Amerika. Zij speelden sinds 1972 in het stadion Machadão. Echter om Natal tot één van de 12 gaststeden voor het WK 2014 te benoemen was een groter en moderner stadion noodzakelijk geworden. De oplossing was om Machadão en de naburige sporthalen volledig te slopen en een nieuw stadion te doen verrijzen onder de naam Arena das Dunas, verwijzend naar populaire zandheuvels uit de regio. Het stadion is met zijn golvende structuur ontworpen om deze zandheuvels te imiteren.

Estádio Beira-RioEstádio Beira Rio - Stadions WK 2014

Stad:                Porto Alegre
Capaciteit:      50.297
Bouwjaar:       1969

Gelegen in een pittoreske omgeving , op drooggelegd terrein aan de oever van de rivier Guaiba, ligt het Estadio Beira-Rio. Beira-Rio betekent letterlijk rivierbank. Het stadion is de thuisbasis van Internacional, de aartsrivalen van hun buren Gremio uit Porto Alegre. Het stadion is de ontmoetingsplaats van vele spannende stadsderby’s en niet minder dan vier Copa Libertadores finales. Estadio Beira – Rio werd in 1969 geopend nadat er bijna een decennium aan was gebouwd. Ook dit stadion is gerenoveerd voor het WK, met als belangrijkste verbetering een innovatief  metalen dak zodat alle zitplaatsen gevrijwaard zijn van neerslag.  Het stadion zal op het WK vijf wedstrijden hosten, waaronder één wedstrijd in de 1/8-finales.

WK 2014

Arena Cidade da Copa / Itaipava Arena Pernambuco Arena Pernambuco - Stadions WK 2014

Stad:                Recife
Capaciteit:      44.248
Bouwjaar:       2013

Het stadion Arena Cidade da Copa, ook wel bekend onder de naam Itaipava Arena Pernambuco is een nieuw multifunctioneel stadion in Recife. De stad is de thuisbasis van drie historische Braziliaanse clubs: Nautico , Santa Cruz en Sport . De Arena Pernambuco maakt deel uit van een complex met ook restaurants , winkelcentra en bioscopen  en is gelegen in Sao Lourenco da Mata in de grootstedelijke zone van Recife, op slechts 19 km van de internationale luchthaven Guararapes . Het project wordt gezien als een economische katalysator voor de verdere expansie van de Grande Recife.  Ook zal het gebied uitbreiden met een wijk met bijna 5.000 woningen . De gloednieuwe arena zal in 2014  vijf wedstrijden hosten op het WK .

Bahia Arena / Itaipava Arena Fonte NovaArena Fonte Nova - Stadions WK 2014

Stad:                Salvador
Capaciteit:      48.747
Bouwjaar:       1951

Officieel bekend als het Estadio Octavio Mangabeira, werd het Fonte Nova (bijgenaamd Bahia Arena) geopend op 28 januari 1951 in Salvador. In het speciaal nieuw gebouwde stadion zullen 6 wedstrijden gespeeld worden. Het stadion werd in 2007 gesloten, gesloopt en opnieuw gebouwd met een ontwerp dat gebaseerd is op zijn voorganger. Het stadion is voorzien van een lichtgewicht metalen dak en een complex met panoramische hotels, restaurants, parkeergarages, winkel en een voetbalmuseum en concertzaal. In het stadion zullen op het WK van 2014 vier wedstrijden afgewerkt worden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.9/10 (81 votes cast)
Stadions WK 2014, 7.9 out of 10 based on 81 ratings

1 comment

  1. thijs

    Weet u toevallig ook waar de stadions momenteel voor gebruik worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *