↑ Terug naar WK Voetbal 2018

Stadions WK 2018

Gedurende het WK 2018 zal er in 12 verschillende stadions gespeeld worden. Liefst 7 van deze stadions zijn volledig nieuw gebouwd voor onder meer het WK voetbal van 2018 in Rusland. Een deel van de stadions zal tevens gerenoveerd en al dan niet uitgebouwd worden. Zowel de openingswedstrijd als de finale zal gespeeld worden in het grootste voetbalstadion van Rusland: het Olympisch stadion Loezjniki.

Stadions WK 2018: het complete overzicht

Hieronder vind je een overzicht van alle stadions waarin gespeeld zal worden gedurende het WK voetbal 2018 in Rusland. Per stadion geven we telkens een overzicht van de capaciteit, het bouwjaar en de voetbalclub die in het stadion speelt.

Arena Baltika (Kaliningrad stadium)
Arena Baltika - stadions WK 2018

Stad: Kaliningrad
Capaciteit: 35.212
Bouwjaar: 2018
Voetbalclub: FC Baltika Kaliningrad

Het Kaliningrad stadium is een stadion dat nieuw gebouwd wordt voor het WK van 2018. Het stadion wordt gebouwd op Oktyabrysk island, een eiland van 10 vierkante kilometer in Kaliningrad dat volledig wordt opgeknapt voor het WK. Voorheen was het eilandje een wildernis waar niemand naar om keek. Na het WK zal rondom het stadion het eiland verder ontwikkeld worden met parken, kades en dijken, zodat het eiland aantrekkelijker wordt om te wonen. FC Baltika zal hier zijn thuiswedstrijden gaan spelen. Gedurende het WK zullen in dit stadion 4 groepswedstrijden gespeeld worden.

Volgograd Arena
Volgograd Arena - stadions WK 2018

Stad: Volgograd
Capaciteit: 45.568
Bouwjaar: 2018
Voetbalclub: FC Rotor

De Volgograd Arena is een nieuw stadion dat gebouwd wordt op het terrein van het Central stadium aan de voet van het Mamayev Kurgan oorlogsmonument. Het stadion zal een fraai design krijgen met een open rasterstructuur. Tijdens het WK van 2018 zullen er 4 groepswedstrijden gespeeld worden. Na het WK zal FC Rotor in het stadion gaan spelen. De club die in het verleden al eens in de top 3 is geëindigd in de Russische competitie.

Jekaterinburg centraal stadion (Ekaterinburg Arena)
Ekaterinburg centraal stadion - stadions WK 2018

Stad: Jekaterinburg
Capaciteit: 35.696
Bouwjaar: 1953
Voetbalclub: FC Ural

De Ekaterinburg Arena is een bestaand stadion, gebouwd in 1953. Eén van de oudste Russische voetbalclubs speelt hier haar thuiswedstrijden: FC Ural. Het stadion is sinds zijn bouw verschillende keren vernieuwd, waarbij telkens de historische waarden in tact zijn gebleven. Het stadion bevat vele kenmerken van het Russische neoclassicisme. Voor het WK 2018 zal het stadion opnieuw verbouwd worden: er komt een dak op en er zullen tijdelijk extra plaatsen gecreëerd worden. Ook in dat stadion zullen 4 groepswedstrijden gespeeld worden.

Olympisch stadion Fisjt (Fisht stadium)
Fisjt stadion - stadions WK 2018

Stad: Sochi
Capaciteit: 47.700
Bouwjaar: 2013
Voetbalclub: Rusland

Het Olympisch stadion in Fisjt (vernoemd naar de berg Fisht) werd gebouwd in Sochi voor de Olympische spelen van 2014, waar destijds de openings- en eindceremonie werd gehouden. De technische ruimtes die gebruikt werden voor deze ceremonies zullen gedurende het WK vervangen worden door tijdelijke zitplaatsen aan beide kanten van het stadion. Het stadion zal na het WK gebruikt gaan worden door het Nationale elftal van Rusland en er zullen tevens evenementen georganiseerd gaan worden. Naast 4 wedstrijden in de groepsfase, zal er één 1/8 finale en een kwartfinale gespeeld worden.

Kazan Arena
Kazan Arena - stadions WK 2018

Stad: Kazan
Capaciteit: 44.779
Bouwjaar: 2013
Voetbalclub: FC Rubin Kazan

De Kazan arena is gebouwd en in 2013 geopend voor de zomeruniversiade, ook wel de World University Games. Na dit evenement is er een voetbalveld in geplaatst en speelt FC Rubin Kazan sinds augustus 2013 hier zijn thuiswedstrijden. Het stadion heeft een modern design en lijkt van bovenaf op een waterlelie. In totaal worden er 6 wedstrijden gespeeld op het WK: 4 in de groepsfase, één 1/8 finale en een kwartfinale.

Strelka stadium (Nizhny Novgorod Stadium)
Strelka stadium - stadions WK 2018

Stad: Nizhny Novgorad
Capaciteit: 45.331
Bouwjaar: 2018
Voetbalclub: Olympiets Nizhny Novgorod

Het Nizhny Novgorod Stadium is een nieuw stadion dat gebouwd wordt op een mooi plekje in de stad waar de rivieren de Wolga en de Oka samenkomen, vlakbij de Alexander Nevsky kathedraal en met uitzicht op Nizhny Novgorod kremlin. Het design van het stadion is gebaseerd op de natuur in de omgeving: wind en water. Het stadion heeft de vorm van een kom met een halfdoorlatende golvende gevel. Ook in dit stadion zullen 4 wedstrijden in de groepsfase gespeeld worden en een 1/8- en kwartfinale.

Olympisch stadion Loezjniki (Luhzniki stadium)
Olympisch stadion Loezjniki - stadions WK 2018

Stad: Moskou
Capaciteit: 81.006
Bouwjaar: 1956
Voetbalclub: Rusland

Het Olympisch stadion Loezjniki (oorspronkelijk Leninstadion) werd gebouwd in 1956 en is sindsdien meerdere keren gemoderniseerd. Ook voor het WK zal er een verbouwing plaatsvinden, waarbij de capaciteit met een aantal duizend wordt verhoogd. In die ruim 60 jaar zijn er meer dan 3.000 voetbalwedstrijden gespeeld. In 1980 werd het gebruikt voor de Olympische spelen en in 2008 werd hier de Champions League finale gespeeld. Het Olympisch stadion is veruit het grootste stadion van het WK 2018. Er zullen dan ook de meeste wedstrijden gespeeld worden en zowel de openingswedstrijd als de finale vindt plaats in dit stadion. Daarnaast zullen er 4 wedstrijden uit de groepsfase gespeeld worden, één 1/8-finale en een halve finale.

Cosmos Arena (Samara Arena)
Samara Arena - stadions WK 2018

Stad: Samara
Capaciteit: 44.807
Bouwjaar: 2018
Voetbalclub: FC Krylya Sovetov

De Cosmos Arena is een nieuw stadion in Samara, een stad met ruim 1,1 miljoen inwoners. Het ontwerp van het stadion heeft als thema de ruimte, als een eerbetoon aan de tradities van de regio en zijn beroemde luchtvaartsector. De vorm van het stadion lijkt op een glazen koepel. Een lichte metalen hypermoderne constructie van 60 meter hoog zal gebouwd worden als overkoepeling van de tribunes. ‘s avonds zal het stadion oplichten, passend bij het opvallende design. Gedurende het WK van 2018 zullen er 3 groepswedstrijden gespeeld worden, een 1/8-finale en een kwartfinale.

Rostov Arena
Rostov Arena - stadions WK 2018

Stad: Rostov aan de don
Capaciteit: 45.145
Bouwjaar: 2018
Voetbalclub: FC Rostov

De Rostov Arena zal voor het WK in Rusland gebouwd worden aan de linkeroever van de rivier De Don. Rostov aan de Don zal als gastheer van het WK daarmee verder uitgebouwd en ontwikkeld worden aan deze linkeroever, waar lokale toeristische faciliteiten en restaurants gelegen zijn. Het dak van het stadion is ontworpen en gebaseerd op de meanderingen van de Don rivier. Met wisselende hoogtes van de tribunes kunnen bezoekers niet alleen genieten van het uitzicht op het veld, maar ook op de stad. Op het WK 2018 zullen er 4 groepswedstrijden en een 1/8-finale gespeeld worden.

Otkrytieje Arena (Spartak stadium)
Otkrytieje Arena - stadions WK 2018

Stad: Moskou
Capaciteit: 43.298
Bouwjaar: 2014
Voetbalclub: FC Spartak Moskou

FC Spartak Moskou is één van de meest populaire clubs in Rusland en bestaat al sinds 1922. Desondanks had de club tot voor kort nog niet de beschikking over zijn eigen stadion: het speelde zijn thuiswedstrijden in diverse andere stadions. In 2010 is dan ook gestart met de bouw van een nieuw stadion en in 2014 speelde Spartak Moskou er zijn eerste wedstrijd. De gevel van de Otkrytieje Arena heeft de vorm van het ketting en bestaat uit honderden kleine diamanten die het Spartak-logo vertegenwoordigen. De kleuren van de gevel kunnen worden aangepast aan de club die er speelt. Wanneer Rusland er speelt zullen de kleuren van Rusland pronken op het stadion. Op het WK 2018 zullen hier 4 groepswedstrijden en een 1/8-finale gespeeld worden.

Nieuwe Zenitstadion (Sint-Petersburg stadion)
Nieuwe Zenitstadion (Sint-Petersburg stadion) - stadions WK 2018

Stad: Sint-Petersburg
Capaciteit: 68.134
Bouwjaar: 2018
Voetbalclub: FC Zenit

Het Nieuwe Zenitstadion is een modern stadion dat nieuw gebouwd wordt voorafgaand aan het WK van 2018 in Rusland. Het stadion wordt gebouwd op het terrein van het Kirova stadion, dat in 2006 gesloopt werd en met een capaciteit van 110.000 één van de grootste stadions van de wereld was. Het nieuwe stadion, waar FC Zenit zijn thuiswedstrijden zal gaan spelen is gelegen op het eiland Krestovski, nabij de Russische stad Sint-Petersburg. De architect heeft het stadion ontworpen gebaseerd op een ruimteschip en heeft 7 verdiepingen en een hoogte van bijna 60 meter. Op technisch gebied is het één van de modernste stadions te wereld met een opklapbaar dak een een veld dat uitgeschoven kan worden. Daarmee kan het vrijwel elk evenement organiseren. Zelfs in de winter zal het in het stadion 15 graden zijn. Op het WK worden er 4 groepswedstrijden gespeeld, een 1/8-finale, halve finale en de strijd om de 3e plek.

Mordovia Arena
Mordovia Arena - stadions WK 2018

Stad: Saransk
Capaciteit: 44.442
Bouwjaar: 2018
Voetbalclub: FC Mordovia

De Mordovia Arena is één van de vele nieuwe stadions die gebouwd worden voor het WK van 2018. De Arena zal worden gevestigd in het centrum van de stad Saransk, aan de oever van de Insar rivier. Het stadion is ontworpen in de vorm van een ovaal in de kleurrijke kleuren oranje, rood en wit, passend bij de artistieke stad. Na het WK zal een deel van de constructie verwijderd worden en de capaciteit teruggebracht worden tot 25.000, waarmee het beter geschikt is voor andere doeleinden zoals volleybal, basketball en fitness. Daarnaast zal FC Mordovia hier zijn thuiswedstrijden gaan spelen. Op het WK zullen er 4 groepswedstrijden gespeeld worden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (4 votes cast)
Stadions WK 2018, 8.5 out of 10 based on 4 ratings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *