«

»

Topshow – Achter de schermen bij VI

Boek Topshow VI van EgmondMichel van Egmond schreef eerder de bestsellers Gijp en Kieft. Samen met Jan Hillenius, eindredacteur van Voetbal International, heeft hij opnieuw een toppertje onder de voetbalboeken te pakken. In het boek Topshow blikken de twee terug op zeven bewogen jaren Voetbal International. Het is een zeer vermakelijk kijkje achter de schermen van het populaire praatprogramma en een intiem portret van de hoofdrolspelers Van der Gijp, Derksen, Genee, Boskamp, Hans Kraaij jr. en Wim Kieft.

Is het nu allemaal echt of niet?

Een vraag die altijd weer opdoemt rond de commotie die ontstaat rondom Voetbal International: is het gespeeld of echt? Het boek Topshow geeft hier duidelijk antwoord: alles is echt. De hoofdrolspelers in Voetbal International vormen samen een gouden combinatie die, zeker na de grote doorbraak in 2010, aanslaat bij het grote publiek. Het levert het programma in 2011 zelfs de Gouden Televisier-Ring op.

Anekdotes

We leren in Topshow de hoofdrolspelers dan ook kennen zoals we ze eigenlijk al kennen. Topshow staat vol met vermakelijke anekdotes:

‘Zeg meiske,’ zegt Derksen tegen Wiske, al jaren zijn favoriete visagiste, ‘zou je het leuk vinden als ome Johan voor de verandering eens naakt in de make-upstoel kwam zitten?’ Wieke kijkt even op van haar telefoonscherm. ‘Doe mij een lol, zeg’. ‘Maar meisje, je weet toch dat ze mij thuis, in Oudewater, ook wel de Witte Neger noemen?’ ‘Ja hoor Johan,’ zegt Wieke, ‘het is goed met je.’ Ze slaakt een diepe zucht. Daarna gaat ze weer gewoon verder met Whatsappen. Lachend, dat wel. Ze is veel gewend.

 Of Gijp, die na het ontvangen van een hele verzameling oranje seksspeeltjes de afzender Linda Blommaert van Christine le Duc belt:

‘Lindaatje? Hoi met René. Hé luister lieve schat, ik heb nou al die dingen die je hebt ingestuurd tegelijk ingebracht, maar daar ga je niet beter van wandelen hè?

Discussies die achter de schermen begonnen zijn gaan voor de draaiende camera gewoon verder. Daarbij wordt ook de eigen zender niet gespaard. ‘Kort samengevat is RTL7 volgens Derksen een ‘achenebbisj-zender’, gemaakt door ‘smakeloze mensen, zonder liefde voor het vak’, gespecialiseerd in ‘weg-gooi tv’.

Kritiek op VI Oranje en de botsing tussen Van der Gijp en Derksen

Van Egmond en Hillenius beschrijven de kritiek die in de zomer van 2014 ontstaat op het programma VI Oranje. Er lijkt een wig te ontstaan tussen het enthousiasme van de Nederlanders naar aanleiding van de goede resultaten op het WK en de eenduidige kritiek van de tafelheren op het spel van het Nederlands Elftal.

Het programma staat op breken wanneer de veelbesproken botsing tussen der Gijp en Derksen ontstaat. Derksen had zijn tafelgenoot ‘megalomane pillenslikker’ genoemd in een column, terwijl Van der Gijp achter de rug van Derksen alleen nog in termen als ‘die idioot’ of ‘die dwaas’ sprak. Topshow geeft een integrerend kijkje in de achtergrond van de botsing. Inmiddels hebben de twee het bijgelegd en mogen we wellicht nog vele jaren genieten van de ‘Topshow’, weliswaar niet onder de naam Voetbal International.

Boek bestellen?

Bestel Topshow bij Bruna Topshow € 10,- Bestel direct!
Bestel Topshow bij Bol.com Topshow € 10,- Bestel direct!
Topshow - Achter de schermen bij VI, 9.0 out of 10 based on 2 ratings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *