«

»

Rood bloed – Joop Munsterman, alles voor de club

Rood bloed - Joop MunstermanJoop Munsterman was bijna twaalf jaar voorzitter van FC Twente. In die periode klom de club uit een financieel dal en steeg de begroting van zo’n 12 naar 45 miljoen. Het leverde FC Twente succesvolle jaren op, met onder meer het kampioenschap in 2010. Weer zes jaar later is situatie totaal anders: de club balanceert langs de rand van de afgrond en Joop Munsterman is de grote boosdoener. In Rood bloed doet Munsterman zijn verhaal over deze turbulente jaren. Het boek geeft een interessant kijkje in de bestuurskamer van FC Twente, de machtsstrijd binnen de RvC en de beslissingen gedurende het voorzitterschap van Munsterman.

Periode afsluiten

Joop Munsterman en Aldo van der Laan worden als (ex-)voorzitter en (ex-)commissaris verantwoordelijk gehouden voor de financiële escapades die de club ten gronde richtten. In het boek Rood Bloed, geschreven door Frank Krake, vertelt Munsterman na een mediastilte van twee jaar zijn verhaal. Om de periode bij FC Twente afsluiten. ‘Uiteindelijk gaf voor mij de doorslag dat er sinds mijn vertrek bij FC Twente in februari 2015 erg veel is geschreven en gezegd. Soms waar, soms half waar, soms volkomen onjuist.’

Kampioenschap

Met de plannen ‘FC Twente in de steigers’ en ‘FC Twente: meer dan een passend (t)huis’ trachtte Munsterman van de regioclub een topclub te maken. Belangrijk onderdeel daarvan was de uitbouw van het stadion, waarmee de inkomsten structureel omhoog konden. Onder leiding van McClaren werd de club in 2010 kampioen met sterspelers Ruiz, Nkufo, Pérez en Janssen. Een jaar later wint FC Twente de beker, maar verliest het in de laatste wedstrijd het kampioenschap en daarmee ook inkomsten uit de Champions League. ’We misten dertien miljoen aan inkomsten. Dat is het verschil tussen definitief aanhaken bij de top of achteraan blijven hinkelen. Ik heb toen een cruciale fout gemaakt. Ik had mijn functie als voorzitter op dat moment neer moeten leggen.’

Verliezen

Met de jaarlijkse verliezen in de jaren die daarop volgen is FC Twente op weg naar de afgrond en begint de kritiek op Munsterman toe te nemen. Munsterman benoemt in het boek regelmatig financiële tegenvallers, waaronder ook het drama met het instorten van het dak van het stadion in 2011, maar weet in Rood bloed nauwelijks de vinger op de zere plek te leggen. FC Twente weet diverse spelers voor een goede prijs te verkopen, maar diverse spelers en trainers worden voor te hoge bedragen vastgelegd.

Doyen

In 2015 besluit Munsterman de dolende club te verlaten. ‘Ik kan mijzelf achteraf wel voor mijn hoofd slaan dat ik het insluipen van een zogenaamde Munsterman-moeheid heb onderschat, met alle consequenties van dien.’ Zo is Munsterman bij tijd en wijle kritisch op zijn eigen functioneren, maar legt hij de schuld van de financiële malaise ook bij de licentiecommissie en de KNVB. Zij stelden volgens Munsterman te hoge eisen aan het financiële beleid van FC Twente. Daarbij speelt ook de deal met Doyen, een partij die investeert in spelers, een belangrijke rol. De KNVB was het niet eens met de contracten. Een jaar later wordt een geheime bijlage door de website Football Leaks gepubliceerd waarmee FC Twente de regels probeert te omzeilen. Munsterman: ‘Ik kan mij echt niet herinneren dat daar de zogenaamde additionele overeenkomst tussen zat’. Daarmee ontkent Munsterman op de hoogte te zijn van de bijlage en vraagt hij zich vervolgens af of de handtekeningen niet vervalst zijn.

Boek bestellen?

Bestel Rood Bloed bij Bruna Rood Bloed € 19,99 Bestel direct!
Bestel Rood Bloed bij Bol.com Rood Bloed € 19,99 Bestel direct!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Rood bloed – Joop Munsterman, alles voor de club, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *