«

»

Ben ik nou zo slim? De taal van Van Gaal – Edwin Krijgsman

Ben ik nou zo slim uitspraken Louis van Gaal2Louis van Gaal lijkt met de woorden ‘Alles wat ik wilde is bereikt’ zijn afscheid inmiddels aangekondigd te hebben. Van Gaal kende veel successen als trainer, maar velen zullen hem ook herinneren om zijn opvallende uitspraken. In het boek Ben ik nou zou slim? analyseert Edwin Krijgsman de trainersloopbaan van Louis van Gaal aan de hand van zijn meest gedenkwaardige uitspraken.

De taal van Van Gaal

Ben ik nou zo slim? is na onder meer O, Louis en Different Cook alweer een nieuw boek over Louis van Gaal. Niet zo heel gek natuurlijk, want over de trainer valt genoeg te schrijven. Van Gaal was als trainer werkzaam in Nederland, Duitsland, Spanje en Engeland, en in elk land hebben ze gesmuld van zijn interviews en persconferenties. Van Gaal die een journalist afbekt of de les leest, of een Van Gaal die ontploft van woede. Maar ook warme woorden voor zijn spelers kenmerken de taal van Van Gaal.

Ben ik nou zo slim

Eén van de meest bekende uitspraken is die van Van Gaal na de wedstrijd Ajax – NAC in 1996 in gesprek met journalist Ted van Leeuwen. Destijds zijn eerste periode als trainer bij Ajax. Op de vraag welk belang voorzitter Theo van Seggelen kon hebben bij het uitlekken van het nieuws dat Reiziger en Davids naar AC Milan zouden vertrekkende antwoordde Van Gaal: ‘Ben ik nou diegene die zo slim is, of ben jij zo dom? Gevolgd door ‘Nu ben ik weer de arrogante klootzak. De autoritaire klootzak, maar dat zijn allemaal domme vragen’. In de jaren daarna volgden nog veel meer uitbarstingen, maar ook komische uitspraken.

Buitenlandse taal

Edwin Krijgsman neemt je in het boek mee door de loopbaan van Van Gaal aan de hand van de uitspraken van de trainer, gekoppeld aan de bijbehorende situatie en persoonlijkheid. Van Gaal was van mening zich altijd aan te moeten passen aan de taal van het land waar hij werkzaam was. En dat leverde, zeker in de laatste periode van zijn loopbaan, vele opvallende uitspraken op.

Zo deelde hij in Duitsland zijn slaapgewoontes met zijn vrouw Truus nadat men melde dat Robben bij strenge kou altijd lange onderbroeken droeg: ‘Wir schlafen immer Löffel an Löffel´.  Over een op papier lastige wedstrijd: ‘Der Tod oder die Gladiolen’. In Engeland waren zijn vertalingen ook bijzonder letterlijk: ´It’s again the same song’, en in aanloop naar de wedstrijd tegen Chelsea: ‘Ja, it is another biscuit’. Het zijn enkele van de vele memorabele uitspraken van Louis van Gaal die te lezen zijn in het boek Ben ik nou zo slim?

Boek bestellen?

Bestel Ben ik nou zo slim? bij Bol.com Ben ik nou zo slim? € 14,99 Bestel direct!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *