«

»

Het eeuwige gezeik – Door Giphart en Kluun  

Het eeuwige gezeikIn 1988 werd het Nederlands elftal dan eindelijk Europees kampioen. Daar bleef het bij. Het is de enige Internationale prijs die Nederland ooit won, ondanks generaties topvoetballers. Er werden drie WK-finales en twee halve finales gehaald, maar telkens lukte het niet de beste van de wereld te worden. In Het eeuwige gezeik beschrijven Giphart en Kluun het verhaal van Oranje. Alle WK’s en EK’s passeren: de conflicten, penaltydrama’s, kaartenregens, veel gezeik. En in 2022 worden we dan eindelijk wereldkampioen, dankzij een briljant plan van de KNVB.

Geslachtsziekte

Aan de hand van negentien EK’s en WK’s verklaren Giphart en Kluun waarom we nooit Wereldkampioen zijn geworden. Chronologisch worden de kampioenschappen doorgenomen, met een begin bij 1934, waar de ellende begon. Na de gewonnen kwalificatiewedstrijd tegen België vierde de groep de overwinning in Antwerpen, waar zich niet geheel toevallig een aantal bordelen bevond. Dat verliep niet zonder gevolgen: één van de spelers liep een geslachtsziekte op en de media spraken er schande van. Bondscoach Lotsy besliste dat de groep een lustverlagend middel moest nemen tijdens het WK. Er waren geen geslachtsziektes tijdens het WK, maar het Nederlands elftal was niet vooruit te branden en lag er in de eerste knock-out ronde al uit.

Zwembadincident en 25 minuten Wereldkampioen

‘Er is één jaar geweest waarin zich behoorlijk veel kunstenaars aandienden, spelers die Oranje glans gegeven hebben. Dat was in het jaar 1974.’ Onder leiding van Rinus Michels en wereldvoetballers als Cruijff, Van Hanegem en Neeskens was Nederland 25 minuten wereldkampioen. De gehate Duitsers bogen echter de wedstrijd om en gingen er met de cup vandoor. Ook dat jaar gebeurde er naast het veld genoeg:  er was gezeik over premies en het was het WK van het beroemde zwembadincident. Waarbij Nederlandse spelers, onder meer Cruijff, gezwommen zouden hebben met drie naakte dames.

Penaltydrama, kaartenregens, incidenten en hoop voor 2022

En zo was er altijd wel wat. In Het eeuwige gezeik halen Kluun en Giphart alle herinneringen op een komische schrijfwijze weer naar boven. Soms positief (we werden in ‘88 de beste van Europa), maar toch vaker negatief. Nederland is regelmatig geroemd om zijn voetbal, maar toch ging het ook regelmatig over de schreef. Wie herinnert zich nog de overtreding van Boulahrouz op Ronaldo, de elleboog van Kluivert of de karatetrap van Nigel de Jong. En de anders zo correcte Rijkaard spuugt in 1990 twee keer naar Rudi Völler.

Nederland was vaak dicht bij de titel, maar het lukte telkens net niet. Er werd een penaltydrama geboren en vervolgens overwonnen. Ook in 2010 waren we zó dichtbij (die kans van Robben), maar de titel ging naar Spanje. Kluun en Giphart beschrijven hoe we komende jaren zullen ontbreken op de eindrondes, maar met een briljant plan van de KNVB dan eindelijk wereldkampioen gaan worden. In 2022. Laten we onze hoop daarop vestigen.

Boek bestellen?

Bestel Het eeuwige gezeik bij Bruna Het eeuwige gezeik € 19,99 Bestel direct!
Bestel Het eeuwige gezeik bij Bol.com Het eeuwige gezeik € 19,99 Bestel direct!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *